Stockholm

Djurrättsaktivister kvävde 5 000 höns

Avstängd ventilation orsakade masskvävning i hönsfarm.


Läs mer

NÄRPES. Djurrättsaktivisterna slog till mot en hönsfarm i Närpes i västra Finland. I stället för att frita djuren, dödade de runt 5 000 höns, och orsakade skador för omkring 500 000 kronor. Aktivisterna är nu misstänkta för grov skadegörelse.

I det fyra år gamla hönshuset välte aktivisterna äggpallar och slog ut larmsystemet. Därför upptäckte inte ägaren händelsen förrän på fredagsmorgonen, och han skräder inte med orden.

– Det känns för jävligt att i åratal bygga upp en näring som så kallade djurskyddare slår sönder på minuter, säger Jan-Henrik Lillbåsk till Hufvudstadsbladet.

När han såg en inslagen ruta och spraymålningen på väggen reagerade han direkt.

– Jag tittade snabbt in och fick en chock. Sedan ringde jag polisen, säger Lillbåsk.

Det var när aktivisterna stängde av ventilationen som de orsakade masskvävning. Djuraktivistföreningen Oikeutta Eläimille, som har tagit på sig dådet, ångrar föreningens agerande, men försvarar ekonomiskt sabotage på ett moraliskt plan.

– De som producerar ägg gör medvetet pengar på att någon annan lider. Djuren har känslor precis som vi människor, säger Sari Komulainen, föreningens pressansvariga, till Hufvudstadsbladet.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.