Stockholm

Djurrättsaktivister bakom lås och bom

Målet var att sprida en "atmosfär av rädsla".


Läs mer

Falska anklagelser om pedofili, hotsamtal och falska paketbomber. Djurrättsaktivisterna på Stop Huntingdon Animal Cruelty (Shac) hade sina strategier för att få sin vilja igenom.

Om inte det räckte kunde de skicka använda dambindor eller sprutor som påståtts vara smittade med aids-virus. Flera av dem fick sina bilar sprejade med orden "hundvalpsdödare" och "avskum", enligt Sky News.

Offren var chefer och anställda på olika företag i Europa och Japan. Det de hade gemensamt var relationen med Huntingdon Life Sciences, ett laboratorium för djurförsök nära Cambridge i södra England.

I dag dömdes de, samtliga sju, mellan 20 och 45 år gamla, till fängelse för utpressning. Gregg Avery, 41-åringen och hjärnan bakom Shac fick nio år medan hans fru Natasha, 39 år, och exfrun Heather Nicholson, 41 år, fick nio respektive elva år, skriver Times Online.

Hotade Malmöföretag

I september 2005 attackerades flera företag i Skåne då man spred broschyrer och flygblad, bland annat hos ett läkemedelsföretag i Malmö där en av de anställda ska ha blivit omkullknuffad. Två av de inblandade kunde då identifieras som brittiska medborgare.

Kampanjen bedrevs mellan 2001 och 2007, och sammanlagt runt 40 företag i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Sverige har under åren blivit måltavlor för Shacs verksamhet.

– Ni döms inte till fängelse för era övertygelser, inte heller för att ni uttrycker era övertygelser. Ni åker i fängelse för att ni var och en har begått allvarliga brott, sade domaren Neil Butterfield enligt Times Online.

Han beskrev kampanjen som "urbanterrorism", och även om Butterfield sade sig acceptera att de sju hade rätt att protestera mot djurförsök hade också företagen rätt att bedriva biomedicinsk forskning.

Shac laddar för aktion

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.