- Foto: Charles Dharapak/AP/Scanpix

Obama: Ingen kris i relationen med Israel

"Vänner är oense ibland."


Barack Obama säger nu att det inte är någon kris i USA:s relation med Israel, trots den infekterade situation som uppstod när Israel meddelade nya bosättningsplaner i östra Jerusalem under Joe Bidens besök.

– Israel är en av våra närmaste allierade och vi och det israeliska folket har ett speciellt band som inte kommer att försvinna. Men vänner är oense ibland, säger Obama enligt Haaretz.

Israels val att bygga nya bosättningar och meddela det samtidigt som Joe Biden var på plats i Israel för att försöka få Palestina och Israel att inleda fredssamtal har tidigare kallats "förolämpande". Israels ambassadör i USA har sagt att relationen är "i sin värsta kris sedan 1975".

Men enligt Obama är läget alltså betydligt mindre allvarligt. Enligt honom handlar oenigheten mer om exakt hur man ska gå framåt i fredsprocessen. Men han medger att bosättningsbeskedet innebär problem.

– Besluten som togs av Israels inrikesminister hjälper inte processen. Premiärminister Benjamin Natanyahu medgav detta och bad om ursäkt för det, säger Obama enligt Haaretz.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.