Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama: Ingen kris i relationen med Israel

1 av 1

Charles Dharapak/AP/Scanpix

Nyheter | 18/03/2010 09:06

"Vänner är oense ibland."

Barack Obama säger nu att det inte är någon kris i USA:s relation med Israel, trots den infekterade situation som uppstod när Israel meddelade nya bosättningsplaner i östra Jerusalem under Joe Bidens besök.

– Israel är en av våra närmaste allierade och vi och det israeliska folket har ett speciellt band som inte kommer att försvinna. Men vänner är oense ibland, säger Obama enligt Haaretz.

Israels val att bygga nya bosättningar och meddela det samtidigt som Joe Biden var på plats i Israel för att försöka få Palestina och Israel att inleda fredssamtal har tidigare kallats "förolämpande". Israels ambassadör i USA har sagt att relationen är "i sin värsta kris sedan 1975".

Men enligt Obama är läget alltså betydligt mindre allvarligt. Enligt honom handlar oenigheten mer om exakt hur man ska gå framåt i fredsprocessen. Men han medger att bosättningsbeskedet innebär problem.

– Besluten som togs av Israels inrikesminister hjälper inte processen. Premiärminister Benjamin Natanyahu medgav detta och bad om ursäkt för det, säger Obama enligt Haaretz.