Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första Bagdadflyget är svenskt

- 02/01/2009, 19:05 -

Det första passagerarflyget från Europa på 18 år landade på Bagdads flygplats på fredagen, med startort Sverige.

Flygplanet hade 150 passagerare och återupptog flygförbindelsen mellan Irak och Europa för första gången sedan FN införde sanktioner efter diktatorn Saddam Husseins invasion av Kuwait 1990.

Fler internationella flyg väntas de närmaste två dagarna, inklusive ett från Hongkong, berättade den irakiske transportministern Amer Abduljabbar Ismail för reportrar på flygplatsen.

Iraks transportdepartement och flygbolaget Air France-KLM undertecknade i tisdags ett preliminärt avtal som inkluderar en renovering av Bagdads flygplats och återupptagandet av flera flyglinjer mellan Irak och Europa.

Det statliga Iraqi airways drabbades hårt och förföll snabbt efter att sanktionerna införts.

Efter den USA-ledda invasionen 2003 återupptog flygbolaget långsamt flygningarna och har i dag avgångar till regionala huvudstäderna och storstäderna Amman, Beirut, Teheran, Kairo, Istanbul, Damaskus och Dubai.

Ministerns förhoppning är att shiamuslimska pilgrimer från Bahrain snart kommer att kunna flyga till sin heliga stad Najaf i södern. En linje planeras också till den nordöstra iranska staden Mashdad där shiiternas åttonde imam Reza är begravd.

Skrivet av: