Teveräv stämmer CBS på halv miljard

Blev censurerad när han granskade George Bush.


Under 24 år var Dan Rather en av USA:s mest igenkända män i egenskap av nyhetsankare för CBS Evening News. Han slutade på nyhetsprogrammet 2004 efter att ha sänt en nyhet om hur George Bush lyckades undgå att skickas till vietnamkriget, och i stället gjorde sin värnplikt i Texas Air National Guard – där han sällan visade sig. Historien kom i samband med det förra presidentvalet, och ledde till att Visa Huset och konservativa bloggare inledde en kampanj mor Rather, som de sa använde förfalskade dokument.

Rather fick sparken. Nu stämmer han CBS på 70 miljoner dollar – 534 miljoner kronor – för att de, som han säger, föll för politiska påtryckningar. Dan Rather säger också att CBS i det längsta försökte hindra honom från att berätta om bevis gällande tortyr i Abu Ghraibfängelset i Bagdad.

– I flera veckor vägrade de ge tillstånd att sända historien, säger Rather enligt The Observer.

Först när det blev känt att den legendariske grävande journalisten Seymour Hersh skulle skriva om tortyren i The New Yorker magazine lät cheferna på CBS Rather sända sitt scoop. Men under vissa villkor.

– CBS satte upp de ovanliga restriktionerna att storyn bara skulle sändas en gång, att den inte skulle föregås av någon trailer, och att den inte skulle nämnas i CBS Evening News, säger Dan Rather till The Observer.

Dan Rather pratar om politiska påtryckningar mot nyhetsprogram:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!