1 av 2
- Foto: Dmitry Lovetsky/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

Putin om terroristerna: "De ska krossas"

Rysslands premiärminister Vladimir Putin lovar att ställa de ansvariga för attacken i Moskvas tunnelbana till svars.


MOSKVA. Ännu har ingen terrorgrupp tagit på sig ansvaret för terrordåden mot Moskvas tunnelbana på måndagsmorgonen.

Men den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkte redan i ett tidigt skede att kvarlevorna efter de kvinnliga självmordsbombarna tyder på att de kommer från norra Kaukasus.

Enligt CNN tros de tillhöra de "svarta änkorna" - tjetjenska kvinnor som hämnas sina fallna män och bröder.

"Blod kommer att flyta"

Och så sent som förra månaden hotade separatistledaren Doku Umarov med att kriget om ett muslimskt emirat skulle flyttas till ryska städer.

– Blodet kommer inte längre att flyta bara våra städer. Kriget kommer också till deras städer, sa han i ett uttalande på separatistgruppens sajt.

Den Kremlstödde tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov däremot fördömde attacken i Moskva – som han kallade Tjetjeniens huvudstad och hjärta.

– Det gör mer ont när saker händer där, säger han till BBC.

Såväl president Dmitri Medvedev och premiärminister Vladimir Putin lovar att ta i med hårdhandskarna mot de ansvariga för attackerna. Vladimir Putin lovade under ett tevesänt tal på måndagskvällen att "krossa" terroristerna.

– Vi utrustar Moskvas tunnelbana med övervakningskameror. Dagens händelser visar att vi måste fortsätta med det arbetet och göra det mer effektivt. Lagändringar kan bli nödvändiga, sa han.

"De är likadana allihop"

Också anhöriga till dem som föll offer i t-baneattacken uttrycker ofta samma slags känslor.

– Jag är inte rädd, men det känns som att vi är i krig. Min enda känsla är att ta ut hämnd. På vem? Det vet jag inte än. Men detta kan inte gå ostraffat, säger en anonym man i 30-årsåldern utanför Ljubljankastationen, till National Post.

En annan rasande ung man, som säger att hans flickvän förts till sjukhus med skador hon ådrog sig i terrorattacken, lovade också att söka hämnd på muslimer och visade upp sina blodiga händer - som ett vittnesmål om att han slagit en tadjikisk man i ansiktet.

– Jag ska döda en av dem. En tadjik, en azerbadjan, det spelar ingen roll, de är alla likadana. Kriget har börjat, sa han inför ett journalistuppbåd på Ljubljankastationen innan han eskorterades iväg av polis.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.