1 av 3
- Foto: AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3
- Foto: Privat

Han ska halshuggas - för spådomar i teveprogram

Tevemediet Ali Sabat ska inom ett dygn mista sitt huvud. Skälet: Han trollade i teverutan.


MEDINA. Libanesen Ali Sabat - programledare för en populär teveshow i sitt hemland - har dömts till döden i Saudiarabien.

– I går kväll fick vi nyheter via inofficiella kanaler om att Ali Sabat ska halshuggas inom 48 timmar, säger May al-Khansa, Sabats advokat i Beirut, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag har sedan dess kontaktat libanesiska regeringstjänstemän, president Michel Suleiman och Libanons ambassadör i Saudiarabien för att hans fall ska överklagas.

Sabat greps i maj 2008 av den religiösa polisen i Medina dit han vallfärdat. Och dömdes i november förra året av en saudisk domstol till döden: för att ha utövat trolldom.

I sitt teveprogram ger Ali Sabat råd och spår tittarna.

– Ali Sabat tycks ha dömts enbart för att han fredligt utövat sin yttrandefrihet, säger Malcolm Smart, chef för Amnesty i Mellanöstern och Nordafrika.

Uppdatering:

På torsdagskvällen svensk tid uppgav en libanesisk minister och Sabats advokat att saudiska myndigheter skjutit upp avrättningen.

– Alis mamma kan vara lugn i natt. Det ringde jag hans advokat för att berätta. Och det är allt jag kan säga, sa Libanons justitieminister Ibrahim Najjar till AFP.

– Om jag inte hade haft det nödvändiga beviset hade jag inte sagt det till henne.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.