Harry Potters mamma kastar sig in i valkampanjen

Succéförfattaren JK Rowling slår hårt mot de konservativa - just som det brittiska parlamentsvalet ska avgöras.


Den 6 maj är det val i Storbritannien och det konservativa Torypartiet leder.

Men nu har succéförfattaren bakom böckerna om Harry Potter - JK Rowling - kastat sig in i den heta valrörelsen och hotar snuva den konservative oppositionsledaren, David Cameron, på premiärministerposten.

I en krönika i Times går hon till generalangrepp på Torypartiet.

– Jag får ständigt flashbacks till 1997 och inte bara på grund av det mest minnesvärda valresultatet i vår tid. I januari det året var jag en singelmamma med en fyra år gammal dotter, jobbade deltid som lärare, men försörjde mig mestadels på bidrag, i en hyresrätt. Elva månader senare var jag en publicerad författare som hade tecknat ett lukrativt förlagskontrakt och köpt min första egendom någonsin - ett hus med tre sovrum och en trädgård. 

Rowling är mycket kritisk till den konservativa regering som på den tiden - innan Tony Blairs Labourparti kom till makten 1997 - stämplade henne och kvinnor i hennes situation som bidragsparasiter.

– Jag blev en singelmamma när mitt första äktenskap gick i kras 1993. I ett slag blev jag en hatfigur för en viss del av pressen och Toryregeringen. Peter Lilley, då inrikesminister, skällde på "unga kvinnor som blir gravida bara för att få bostad".

JK Rowling gör klart att hon inte litar på David Camerons försäkran om att Torypartiet blivit mer medmänskligt. I stället litar hon mer på nuvarande premiärminister Gordon Browns Labour. Även om hon anser att hans regering inte nått hela vägen fram.

– Labour hade stora ambitioner på att utrota barnfattigdomen och lyckades framgångsrikt vända trenden initialt. Men de har inte nått sina egna mål. Mycket återstår att göra, skriver JK Rowling i Times.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.