Överste Håkan Hedlund var den som upprättade en anmälan mot befälet.
Överste Håkan Hedlund var den som upprättade en anmälan mot befälet. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Hög svensk officer misstänks för knarkbrott

Officeren tros ha stulit fentanyl från svenska campen i Mazar-i-Sharif.


STOCKHOLM. En högt uppsatt officer inom försvarsmakten utreds av internationella åklagarkammaren i Stockholm. Misstänkt för att ha stulit det starkt narkotiska läkemedlet fentanyl från de svenska soldaternas camp i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Det uppger Expressen på onsdagseftermiddagen.

– Misstankarna gäller stöld alternativt narkotikabrott, säger åklagaren Lars Hedvall till tidningen.

Officeren ska ha stulit flera ampuller fentanyl när han i början på 2009 besökte det svenska logementet. Fentanyl är att jämföra med heroin, men kan vara uppemot 1 000 gånger starkare.

Det används inom till exempel krigssjukvård för att ge svårt skadade smärtlindring. Det jämförs med heroin men är i vissa varianter upp till 1 000 gånger starkare.
 
Efter officerens besök i sjukstugan saknades tre ampuller fentanyl om vardera tio milliliter.

– Det blev stor uppståndelse. Militärpolisen på plats gjorde en utredning. Alla som hade haft tillgång dit blev tillfrågade. Den här officeren blev också uppringd. Han erkände direkt, säger en källa till Expressen.

Officeren säger sig däremot vara oskyldig.

- Det finns vissa regler man ska följa och det hade man inte gjort i det här fallet vilket jag uppmärksammade. Jag gjorde därför ett test.

Han hävdar att rutinerna kring hur man förvarar narkotiska preparat förbättrades efter "testet". Men fentanylet var borta. Officeren hävdar att han destruerat det.

Överste Håkan Hedlund var vid tillfället chef för den svenska insatsen i Afghanistan.

– Vår utredning kom fram till att det fanns skäl att upprätta en anmälan och skicka den till åklagarmyndigheten, säger han till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!