Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Choklad kopplas till depression

- 27/04/2010, 09:25 -

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Folk som regelbundet äter choklad är deppigare än andra.

Personer som äter minst en chokladkaka i veckan är ledsnare och deppigare än andra. Det visar ny forskning från Archives of Internal Medicine.

Många tror att choklad kan ha en upplyftande effekt på den som äter den, och forskarna menar att det också kan vara korrekt även om det inte finns något vetenskapligt stöd för detta. Men de konstaterar också att det inte kan uteslutas att chokladen kan vara orsaken till snarare än lösningen på depressionen, skriver BBC.

I studien på närmare 1000 vuxna personer visade det sig att ju mer choklad personerna konsumerade desto mer deprimerade var de.

Enligt doktor Natalie Rose, som är en av de som genomförde studien, kan de ha flera olika förklaringar. Antingen kan det handla om att chokladen är en del av självmedicineringen för deprimerade - eller så kan depressionen skapa ett chokladsug utan att chokladen för den delen gör något emot depressionskänslorna.

Mer forskning på området ska nu göras för att komma till fler slutsatser om chokladens effekter på humör och människa.