Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Familj fick livstid efter hedersmord

Nyheter | 12/01/2009 17:43

Fem medlemmar i samma familj har dömts till livstids fängelse av en domstol i östra Turkiet, för hedersmordet på en 16-årig flicka som blev gravid vid en våldtäkt.

Fem medlemmar i samma familj har dömts till livstids fängelse av en domstol i östra Turkiet för att ha mördat en 16-årig flicka som blev gravid vid en våldtäkt.

Flickans bror dömdes för att ha mördat sin syster för att återupprätta familjens heder. Pappan, mamman och två släktingar dömdes för anstiftan till mord, rapporterar en kvinnoorganisation i staden Van.

En tredje släkting dömdes till över 16 års fängelse för att ha underlåtit att rapportera om mordet. Straffen är bland de hårdaste som utdömts för hedersmord i Turkiet.

Flickan blev gravid då hon våldtogs, men dolde sitt tillstånd ända till dess att hon blev inlagd på sjukhus på grund av allvarlig huvudvärk. När familjen framförde hot och försökte muta personalen för att de skulle skriva ut flickan beslutade läkarna att behålla henne på sjukhuset och informerade polisen.

En vecka efter förlossningen gick åklagare med på att skicka hem henne, då pappan lovat att hon inte skulle komma till skada. Men bara några timmar senare sköts hon till döds.

Regeringen och andra aktörer har de senaste åren ökat insatserna för att bekämpa hedersmord, men traditionen har fortfarande betydande stöd bland den företrädesvis kurdiska befolkningen i de sydöstra delarna av landet.

Skrivet av: