Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livsfarligt att föda fattig

Nyheter | 15/01/2009 11:44

En halv miljon kvinnor om året dör under graviditeten eller vid barnafödande.

Havande kvinnor som lever i fattiga länder löper en risk att dö under graviditeten eller vid barnafödande som är 300 gånger högre än i rika länder.

Årsrapporten från FN:s barnfond Unicef brukar vara en dyster läsning om situationen för världens barn och den rapport som offentliggjordes på torsdagen är inget undantag.

"Klyftan mellan i-länder och utvecklingsregioner - särskilt då de fattigaste länderna - är kanske större på området rörande dödsrisken under havandeskap än på något annat område", heter det i rapporten.

Jämförelsen mellan Niger och Island är belysande. I det västafrikanska landet riskerar en kvinna av sju att dö under graviditeten någon gång under sin levnad. Motsvarande siffra för Island är en kvinna på 47 600.

Varje dag dör 1 500 kvinnor under graviditet eller vid barnafödande. Det är omkring en halv miljon kvinnor om året. 95 procent av dem levde i Asien eller Afrika. Bara Indien står för 22 procent av antalet döda.

Hela 25 procent dör av blödningar efter födseln, 15 procent av infektioner, 13 procent av abortkomplikationer.

Den höga dödligheten påverkar också dödligheten hos spädbarnen, särskilt om de befinner sig i de känsliga första 28 veckorna efter födseln.

På en del håll i Afghanistan lever 75 procent av barn vars mödrar dött vid födseln inte längre än en månad.

Även den enklast primärvård eller mödravård skulle kunna förhindra 80 procent av alla dödsfall bland blivande eller födande mödrar, anser Unicef.

Skrivet av: