Kinesiskt sojamjöl är giftigt

Tester visat att 300 ton sojamjö från Kina innehöll det giftiga ämnet melamin.


Nästan 300 ton sojamjöl från Kina, avsett som föda för djur på ekologiska lantbruk, fick dras tillbaka från marknaden på fredagen. Orsaken var att tester visat att sojamjölet innehöll det giftiga ämnet melamin - samma gift som orakade den stora mjölkskandalen i Kina i september då fyra barn har dog och tusentals blev sjuka efter att ha druckit mjölkersättning.

Sojamjölet innehöll 50 gånger högre nivåer av melamin än tillåtet.

Mjöl från samma parti som det förgiftade sojamjölet hade redan hunnit levereras till 127 lantbruk i Loire-regionen i västra Frankrike.

Tester på kött, fläsk och äggläggande hönor visar att det inte finns några risker för allmänheten. Till skillnad mot dioxin lagras inte melamin i kroppen. Det finns ingen risk att få i sig det genom näringskedjan, sade en veterinär. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.