Söndag 18 Apr
Stockholm

Mobilen frias i stor cancerstudie

Mobiltelefoner orsakar inte cancer, enligt ny rapport.
Mobiltelefoner orsakar inte cancer, enligt ny rapport. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Att prata i mobiltelefon ökar inte risken för att få cancer. Det är slutsatsen av världens hittills största studie på området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan, IARC, som styrt den över 150 miljoner kronor dyra studien som nu visar att det inte finns något samband mellan att prata i mobiltelefon och cancer.

– Sammantaget så visar resultaten inte på någon ökad risk för hjärntumör av att man använder mobiltelefon, säger professor Maria FeychtingKarolinska institutet har lett den svenska delen av studien, till Sveriges Radio.

10 000 människor, varav hälften drabbade av cancer, har ingått i studien som genomförts i tretton olika länder och på sexton olika forskningscentrum.

Samtliga personer i gruppen har fått uppskatta hur mycket de pratar i mobiltelefon de senaste åren. Därefter har forskarna kunnat se om mobilprat orsakar fler tumörer eller inte.

– Vi kan inte vara helt säkra på hur det förhåller sig med den mest intensiva användningen så där behöver man forsätta forska. Men som det ser ut nu så tror vi att det sannolikt förklaras av ett rapporteringsfel, säger Maria Feychting, till SR.

Studien skulle egentligen presenterats för flera år sedan men forskarna har varit oense om hur resultaten ska tolkas.

Professor Bruce Armstrong från universitetet i Sydney tycker inte studiens resultat säger något om cancerrisken, varken för eller emot.

– Jag tycker att det är passande att kalla det en besvikelse. Det hade varit bra att kunna säga något definitivt, men jag tror inte att vi kan det, säger han till SR.

Kommentera
Kopiera länk
Dela