Mobiltelefoner orsakar inte cancer, enligt ny rapport.
Mobiltelefoner orsakar inte cancer, enligt ny rapport. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Mobilen frias i stor cancerstudie

Att prata i mobiltelefon ökar inte risken för att få cancer. Det är slutsatsen av världens hittills största studie på området.


Det är Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan, IARC, som styrt den över 150 miljoner kronor dyra studien som nu visar att det inte finns något samband mellan att prata i mobiltelefon och cancer.

– Sammantaget så visar resultaten inte på någon ökad risk för hjärntumör av att man använder mobiltelefon, säger professor Maria FeychtingKarolinska institutet har lett den svenska delen av studien, till Sveriges Radio.

10 000 människor, varav hälften drabbade av cancer, har ingått i studien som genomförts i tretton olika länder och på sexton olika forskningscentrum.

Samtliga personer i gruppen har fått uppskatta hur mycket de pratar i mobiltelefon de senaste åren. Därefter har forskarna kunnat se om mobilprat orsakar fler tumörer eller inte.

– Vi kan inte vara helt säkra på hur det förhåller sig med den mest intensiva användningen så där behöver man forsätta forska. Men som det ser ut nu så tror vi att det sannolikt förklaras av ett rapporteringsfel, säger Maria Feychting, till SR.

Studien skulle egentligen presenterats för flera år sedan men forskarna har varit oense om hur resultaten ska tolkas.

Professor Bruce Armstrong från universitetet i Sydney tycker inte studiens resultat säger något om cancerrisken, varken för eller emot.

– Jag tycker att det är passande att kalla det en besvikelse. Det hade varit bra att kunna säga något definitivt, men jag tror inte att vi kan det, säger han till SR.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

2 timmar sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.