Spänt på Koreahalvön efter nordhot

Nordkoreas militär tänker krossa Sydkoreas regering.


Nordkoreas militär tänker krossa Sydkoreas regering eftersom den vägrar att samarbeta, sade en armétalesman i norr på lördagen. Sydkorea svarade med att höja sin gränsberedskap.

Förhållandet mellan de koreanska staterna har försämrats sedan president Lee Myung-Bak tillträdde i Seoul för snart ett år sedan.

När nu förrädaren Lee Myung-Bak och hans grupp har valt konfrontation. . . . tvingas våra revolutionära väpnade styrkor att inta en konfrontationshållning på bred front för att krossa dem, sade en armétalesman enligt Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA.

Lee lovade inför valet i fjol att föra en tuffare politik mot den kommunistiska grannstaten.

Kärnvapnen kvar

Nordkorea stängde nästan alla gränspassager i december, med motiveringen att Sydkorea sänkt relationen mellan länderna till en "farligt låg" nivå. Nordkoreanerna är upprörda över bland annat att Seouls tidigare omfattande ekonomiska bistånd har minskat.

På lördagen sade Nordkoreas utrikesdepartement att kommuniststaten kan bibehålla kärnvapenkapacitet också om banden med USA normaliseras.

Även om relationerna mellan Demokratiska folkrepubliken Korea och USA blir normala kommer vår status som kärnvapenmakt inte att ändras så länge som USA:s kärnvapenhot mot oss på minsta sätt består, sade en UD-talesman i Pyongyang.Plutonium färdigt

– Vi har tillverkat kärnvapen för att skydda oss mot USA:s kärnvapenhot och inte för att försöka få normala förbindelser med USA, sade UD-talesmannen i Pyongyang.

– Vi kan leva utan att banden med USA normaliseras, men vi kan inte överleva utan kärnvapenavskräckning.

En amerikansk expert, Selig Harrison, sade i Peking på lördagen att Nordkorea har vapenfärdigt plutonium nog för att framställa fyra-fem kärnvapen. I samtal med Harrison hade nordkoreanerna gjort klart att de inte ämnar tillåta inspektion av vapnen.

Ökad flygspaning

I Seoul fick hotelserna från norr militären att skärpa sin vaksamhet vid gränsen och inta höjd beredskap. Militärledningen beordrade också intensifierad flygspaning över området.

Vid ett krismöte informerades president Lee Myung-Bak om den senaste utvecklingen, rapporterade landets nyhetsbyrå Yonhap.

Enligt samma byrå var den nordkoreanska militärledningens hotelse det första meddelandet från det hållet på tio år, och det var avsevärt skarpare formulerat än vad nordsidans mer rutinmässiga fördömanden av Sydkorea brukar vara.

Bedömare i Seoul sade sig dock tro att den verkliga adressaten för Nordkoreas besked inte var Sydkorea utan USA:s tillträdande president Barack Obama.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!