Torsdag 24 Jun
Stockholm

Nordkorea satsar på militären 2009

Kommunistdiktaturen förbereder sig för sista striden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nordkorea börjar 2009 med en uppmaning om att samlas kring landets diktator Kim Jong-Il och hans ansträngningar att stärka landets militär.

Uppmaningen kommer i den årliga ledaren som skrivs gemensamt av landets tre största statliga tidningar. En ledare som är full av hyllningar till Kim Jong-Il, landets diktator som under stor del av året varit osynlig på grund av en förmodad stroke:

"Ledaren Kim Jong-Ils sofistikerade och erfarna ledarskap är den huvudsakliga anledningen till alla segrar och mirakulösa bedrifter i Songun Korea. Även i fjol satt han i förarsätet till vår armé och vårt folk, och ledde deras ansträngningar att bygga en mäktig nation på ett vist sätt genom att använda sin outröttliga energi. "

Till skillnad från tidigare år innehöll inte ledaren någon tydlig kritik mot USA – en möjligt signal om att landet vill föra en dialog med USA:s kommande president Barack Obama. Han har tidigare sagt att han inte utesluter ett personligt möte med Kim Jong-Il.

I stället fortsätter landets "Songun-politik", som innebär att militären alltid ska sättas i främsta rummet.

"Vanan att ge prioritet åt vapen och militära frågor bör etableras mer genomgripande i hela samhället" står det i ledaren.

Förbedelserna för 100-årsminnet av Kim Il-Sung, far till dagens diktator och skaparen av det totalitära Norkorea, är i full gång.

"I dag står vi vid en historisk viktig tidpunkt för att uppnå Partiets revolutionära mål. Ansträngningarna för att öppna porten till en mäktig nation 2012 som markerar 100-årsminnet av Kim Il-Sungs födelse är en kamp som är mödan värd för att ärva den ärofyllda historien och vårt Partis traditioner och revolutionen som startade på Paektuberget och att vinna en fullständig seger för den koreanska socialismen genom att bygga upp Songun-Koreas nationella kraft till den högsta nivån" står det i ledarens kanske allra längsta mening.

Ledaren asvlutas i samma högstämda tonläge:

"Den slutgiltiga segern är inom räckhåll för oss så länge som planen för den ljusa framtiden som vårt storslagna Parti har arbetat fram och den outtömliga andliga styrkan hos vår armé och folk som utför mirakel genom sitt hjärtliga gensvar på Partiets kall finns."

Reportage inifrån Nordkorea:

Nordkorea förklarar varför deras land är paradiset och USA är helvetet:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela