Torsdag 5 Aug
Stockholm

Sydkorea förnekar mordplaner på Kim

Sydkorea förnekar att man planerat mörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Il.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sydkorea förnekar all inblandning i en påstådd komplott för att mörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Il. Nordkorea säger sig ha gripit en person som försökt utföra "ett terroristuppdrag" mot Kim, på order av Sydkoreas underrättelsetjänst NIS.

– Det har ingenting med den nationella underrättelsetjänsten att göra, sade en talesperson för NIS till AFP.

Enligt Nordkoreas säkerhetsministerium hade den gripne mannen fått utbildning i Sydkorea och försetts med teknisk utrustning för att kunna samla in information om kommunistledarens förehavanden. Han ska också ha haft en dödlig dos med gift.

I ett uttalande skriver Nordkorea att det här visar att Sydkorea är beredd att gå långt och använda fula metoder för att skada kommuniststatens ledning och hetsa fram en konfrontation.

Nordkorea har vidare anklagat Sydkorea för spioneri i syfte att hitta nya bevis för att Pyongyangregimen tillverkar kärnvapen, och för att aktivt ha försökt förmå nordkoreaner att hoppa av.

Relationen mellan de båda koreanska staterna har blivit betydligt kyligare sedan Sydkoreas president Lee Myung-Bak tillträdde i februari. Han lovade redan från början hårdare tag mot Nordkorea och knöt bistånd till motprestationer från den kommunistiska staten, bland annat när det gäller inspektioner av kärnvapenprogrammet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela