Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA:s försvarsminister: EU:s fel att Turkiet "driver iväg"

Nyheter | 09/06/2010 16:37

USA:s försvarsminister, Robert Gates, anklagar ett EU, som ställer sig motvilligt till turkiskt medlemskap, för att bära ansvaret för att Turkiet "drivit iväg".

WASHINGTON. Det var i första hand turkar som organiserade den omtalade Frihetsflottan - i syfte att bryta blockaden mot Gaza.

Arrangör var IHH, en turkisk islamistorganisation som står den turkiska regeringen nära, men också har kopplingar till terrorstämplade Hamas.

Och AKP-regeringen - som bekänner sig till moderat islamism - har dessutom närmat sig den iranska regimen och motsätter sig skarpt alla sanktioner för att få landet att avstå från kärnvapen.

Krisen efter att Israel bordat det turkiska fartyget Mavi Marmara och andra i Gazakonvojen är inte den första mellan Turkiet och Israel.

De tidigare allierade länderna har länge haft en ansträngd relation. Och nu hotar den turkiske presidenten Abdulah Gül med att ländernas relation "aldrig mer kan bli den samma".

– Att relationen mellan Turkiet och Israel försämrats under det senaste året är oroväckande. De hade en ganska konstruktiv relation och det bidrog till stabiliteten i regionen, säger USA:s försvarsminister, Robert Gates, som hävdar att allt är EU:s fel:

– Jag menar personligen att om det finns någon sanning i uppfattningen att Turkiet - om man så vill - rör sig österut beror det till stor del på att vissa i Europa knuffat turkarna åt det hållet. Genom att vägra ge Turkiet den typ av organisk länk till väst som det ville ha.