En rapport har offentliggjorts som ger hård kritik mot den brittiska armén under den "blodiga söndagen" i Nordirland 1972.
1 av 3
En rapport har offentliggjorts som ger hård kritik mot den brittiska armén under den "blodiga söndagen" i Nordirland 1972. - Foto: AP/Scanpix
Demonstranter hyllar offren.
2 av 3
Demonstranter hyllar offren. - Foto: Peter Morrison
Den brittiska premiärministern David Cameron bad om ursäkt för den "blodiga söndagen".
3 av 3
Den brittiska premiärministern David Cameron bad om ursäkt för den "blodiga söndagen". - Foto: Sang Tang/AP/Scanpix

London ber om ursäkt för "blodiga söndagen"

Många känner till den bäst via irländska popbandet U2. På den "blodiga söndagen" 1972 sköts tolv fredliga katolska demonstranter till döds av brittisk militär i Nordirland. Nu konstaterar premiärminister David Cameron att demonstranterna var oskyldiga efter att en rapport om söndagen offentliggjorts.


LONDON. Rapporten, som tog tolv år att fullborda, menar att den brittiska militären begick en rad allvarliga brott på den "blodiga söndagen".

- Det var fel. Soldaterna gav sig in efter en order som aldrig borde ha getts. Ingen av de dödade var beväpnade, ingen av dem varnades på förhand, sa David Cameron inför det brittiska parlamentet, enligt BBC.

Massakern ägde rum i Londonderry, eller "Derry" som de flesta katoliker väljer att kalla staden. Offren demonstrerade för mänskliga rättigheter och ingen av de utgjorde ett hot. Händelserna förvärrade situationen i Nordirland och våldet blev vardagsmat in på 90-talet.

Rapporten som nu offentliggjorts blev klar 2004 och kostade 2 250 miljoner kronor. Den inleddes 1998 av Tony Blair.

Tusentals hade samlats i Londonderry för att se Camerons tal på storbildskärm.

/
U2
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!