1 av 4
- Foto: Haraz N. Ghanbari/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Evan Vucci/AP/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Haraz N. Ghanbari/AP/Scanpix
4 av 4

Politiker till BP-chef: Begå harakiri

En amerikansk kongressledamot uppmanar BP:s USA-chef att avsluta oljetragedin med värdighet - genom att ta sitt eget liv.


WASHINGTON. Det ven runt öronen på Lamar McKay - oljebolaget BP:s USA-chef - när han framträdde inför den amerikanska kongressenCapitol Hill i Washington DC i går, tisdag.

Efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen har stridsropen skallat mot BP - som bär ansvaret för att oljekällan Deepwater Horizon, av en av företagets egna ingenjörer kallad "Nightmare well", läckt ut tusentals fat olja om dagen i flera veckor.

Cliff Sterns, republikansk kongressledamot från Florida, krävde Lamar McKays avgång.

Ännu längre gick Vietnamfödde Joseph Cao, republikan från New Orleans, som hänvisade till sitt hemlands seder, uppger New York Post.

– I den asiatiska kulturen gör vi saker annorlunda. Under samurajernas dagar hade vi gett dig en kniv och bett dig begå harakiri, sa han till Lamar McKay.

McKay intog heta stolen på Capitol Hill tillsammans med chefer för de andra fyra oljejättarna i ett försök att övertyga kongressens energiutskott om att de kan förhindra en upprepning av den massiva oljeläckan i Mexikanska golfen, skriver New York Post.

BP
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.