USA kämpar med den jättelika oljekatastrofen i den mexikanska golfen. Nästa katastrof kommer via internet, enligt experterna.
USA kämpar med den jättelika oljekatastrofen i den mexikanska golfen. Nästa katastrof kommer via internet, enligt experterna. - Foto: Satoshi Sekiguchi/AP/Scanpix

Nästa katastrof kommer via internet

Om ingenting görs kommer bristen på internetsäkerhet leda till en katastrof för USA. Den kan bli värre än den pågående oljekatastrofen, menar landets experter.


WASHINGTON. En ny rapport visar att det finns allvarliga brister i USA:s skydd mot attacker över internet.

Departementet för inrikes säkerhet menar att de saknar personal och att de behöver få rätt att kalla in andra myndigheter som stöd i kampen mot angreppen som blir allt vanligare.

Stewart Baker, före detta tjänsteman i departementet, drog paralleller till BP:s kris.

– Om vi visste hur illa det stod till, hur mycket det fuskades, så skulle vi ha krävt åtgärder både från industrin och regeringen. Vi vet att samma typ av katastrof väntar, fast på internet, säger han enligt CNN.

Kongressledamoten Jane Harman (demokrat) håller med.

– Vi kan drabbas av kraschade nätverk som spyr ut mängder med information om viktig infrastruktur, nationens säkerhet, information kritisk för uppdrag, samt ekonomisk och personlig information, säger hon enligt CNN.

– Det kan bli mer förödande än den naturkatastrof som utspelar sig på våra teveapparater.

Behovet för en förbättrad säkerhet blir allt större. Mellan 2006 och 2009 ökade antalet angrepp med 400 procent och varje månad har det skett 278 000 angrepp mot civila nätverk.

Mest kritik fick US-CERT, den del av departementet som är ansvarig för att koordinera statens IT-försvar.

De har bara lyckats fylla 55 av sina 98 platser. I konkurrens med privata företag har de har haft svårt att hitta kompetent personal, skriver CNN.

/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.