Anna Chapman, spionhärvans Femme fatale.
1 av 2
Anna Chapman, spionhärvans Femme fatale. - Foto: AP/SCANPIX
Utåt en framgångsrik fastighetsmäklare.
2 av 2
Utåt en framgångsrik fastighetsmäklare. - Foto: AP/SCANPIX

Rödhårig skönhet i spionskandalens centrum

Frånskiljd, framgångsrik fastighetsmäklare med kontor på Manhattan - och med en "Victoria's Secret"-kropp. Nu anklagas den 28-åriga ryska skönheten för spioneri.


NEW YORK. Utåt var Anna Chapman allt annat än en spion

Hon flyttade till New York att "göra den amerikanska drömmen verklighet", åtminstone enligt en täckmantel som påstås utarbetats åt henne vid den ryska underrättelsetjänsten.

Under kort tid lyckades den ryska skönheten att etablera sig som framgångsrik fastighetsmäklare och grundare av Domdot.ru, med kontor på Manhattan. Hon sågs flitigt ute på de finaste barerna och klubbarna, och publicerade allt på facebook.

Men nu anklagar FBI henne för att ha smugglat information till ryska myndigheter sedan januari i år. FBI säger sig ha dokumenterat flera tillfällen när Chapman vidarebefordrat information, och det hela är som en scen direkt tagen ur en deckare.

Förutom klassiska manövrar såsom att byta väskor med varandra, prata i olika offentliga telefoner ska även spionerna använt sig av hemliga nätverk på internet runt om i New York.

Bland annat uppger FBI att de övervakat Chapman när hon kommunicerar med sin kontakt på ett hemligt nätverk inne i en bokaffär. Medan Chapman satt inne i affären, satt hennes kontakt utanför och tog emot informationen.

Chapmans extraknäck som spion avslöjades genom en undercoveroperation av FBI. Den amerikanska säkerhetstjänsten låtsades vara ryska spioner och fick Chapman att utföra flera uppdrag åt dem, uppger New York Post.

/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!