Anna Chapman, spionhärvans Femme fatale.
1 av 2
Anna Chapman, spionhärvans Femme fatale. - Foto: AP/SCANPIX
Utåt en framgångsrik fastighetsmäklare.
2 av 2
Utåt en framgångsrik fastighetsmäklare. - Foto: AP/SCANPIX

Rödhårig skönhet i spionskandalens centrum

Publicerades: 29 Jun 2010, 21:16, Uppdaterades: 1 Jul 2010, 06:36

Frånskiljd, framgångsrik fastighetsmäklare med kontor på Manhattan - och med en "Victoria's Secret"-kropp. Nu anklagas den 28-åriga ryska skönheten för spioneri.


NEW YORK. Utåt var Anna Chapman allt annat än en spion

Hon flyttade till New York att "göra den amerikanska drömmen verklighet", åtminstone enligt en täckmantel som påstås utarbetats åt henne vid den ryska underrättelsetjänsten.

Under kort tid lyckades den ryska skönheten att etablera sig som framgångsrik fastighetsmäklare och grundare av Domdot.ru, med kontor på Manhattan. Hon sågs flitigt ute på de finaste barerna och klubbarna, och publicerade allt på facebook.

Men nu anklagar FBI henne för att ha smugglat information till ryska myndigheter sedan januari i år. FBI säger sig ha dokumenterat flera tillfällen när Chapman vidarebefordrat information, och det hela är som en scen direkt tagen ur en deckare.

Förutom klassiska manövrar såsom att byta väskor med varandra, prata i olika offentliga telefoner ska även spionerna använt sig av hemliga nätverk på internet runt om i New York.

Bland annat uppger FBI att de övervakat Chapman när hon kommunicerar med sin kontakt på ett hemligt nätverk inne i en bokaffär. Medan Chapman satt inne i affären, satt hennes kontakt utanför och tog emot informationen.

Chapmans extraknäck som spion avslöjades genom en undercoveroperation av FBI. Den amerikanska säkerhetstjänsten låtsades vara ryska spioner och fick Chapman att utföra flera uppdrag åt dem, uppger New York Post.

/
/
/
/
/
/
USA
Relaterat
Senaste nytt

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Svenske instruktören: "Skicka vykort från Krim"

De ukrainska soldaterna har lärt sig stridsfordon 90 på några veckor. Några har kommit direkt från fronten – andra har helt saknat militär erfarenhet. Vi har stort förtroende både för eleverna och för vagnarna, säger svenska instruktören Sanna.

Översten: Bästa vagnen vi har

Stridsfordonen som Sverige skänker är specifikt skapade för att kunna stå emot ryska angrepp. Nu är målet att Ukraina ska ställa om från försvar till anfall – och erövra förlorad mark.

Ukrainska soldater i Sverige – tränas för strid

Hundratals ukrainska soldater har lärt sig strida med stridsfordon 90 – på svensk mark. Under våren har Försvarsmakten i en unik insats utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier som nu ska till frontlinjen. Jag är inte färdig med ryssarna, säger Oleg, 42, från Cherson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.