1 av 6
- Foto: AP/Scanpix
2 av 6
- Foto: MICHAEL KOOREN/AP/Scanpix
Om modellen vägrar hotas hon av...
3 av 6
Om modellen vägrar hotas hon av... - Foto: MICHEL EULER/AP/Scanpix
... sju års fängelse.
4 av 6
... sju års fängelse. - Foto: AP/Scanpix
Supermodellen Naomi Campbell tvingas vittna mot...
5 av 6
Supermodellen Naomi Campbell tvingas vittna mot... - Foto: MICHEL EULER/AP/SCANPIX
För en tid sedan slog Naomi Campbell till en kamera efter att ha fått frågor om sitt förhållande till Liberias blodbesudlade expresident.
6 av 6
För en tid sedan slog Naomi Campbell till en kamera efter att ha fått frågor om sitt förhållande till Liberias blodbesudlade expresident. - Foto: Matt Sayles/AP/Scanpix

Naomi Campbell tvingas vittna mot expresident

Naomi Campbell hotas av sju års fängelse om hon vägrar vittna mot Liberias expresident Charles Taylor.


HAAG. Supermodellen Naomi Campbell har beordrats att infinna sig i internationella krigstribunalen i holländska Haag för att vittna om en så kallad oslipad diamant som hon under år 1997 ska ha fått av Liberias blodsbesudlade tidigare president, Charles Taylor.

Rätten hotar modellen med sju års fängelse om hon vägrar att vittna.

Åklagare vill att Campbell avslöjar om Taylor gav henne en oslipad diamant i gåva under en kändistät mottagning i Sydafrika - där dåvarande president Nelson Mandela stod värd.

Syftet är att beslå krigsherren Charles Taylor, som under inbördeskriget i Liberia bland annat tvångsrekryterade och drogade barnsoldater, med lögn. Han vittnade nyligen om att han aldrig haft oslipade diamanter i sin ägo.

Åklagarna hävdar att Taylor var inblandad i handeln med så kallade blodsdiamanter - som återfinns i krigszoner och används för att finansiera våld.

Sierra Leones huvuddomstol beordrade Campbell att vittna efter att hon undvikit åklagarna i ett års tid och har låtit dem förstå att hon inte vill vara en del av rättsprocessen.

Hon beordras infinna sig i domstolen i Haag den 29 juli klockan 09:00 "eller visa ett giltigt skäl för frånvaro".

Vägrar hon kan hon åtalas och dömas till max sju års fängelse.

Naomi Campbell är inte den enda kändisen att kallas som vittnen. Hon har sällskap av skådespelerskan Mia Farrow och modellens tidigare agent, Carole White.

Rättegången är den första mot ett före detta afrikanskt statsöverhuvud.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.