Söndag 25 Jul
Stockholm

Barn tvingas agera sköld i Belfast-kravaller

1 av 3
2 av 3
3 av 3

För tredje natten i rad blev det kravaller på Belfast gator. Men det som förr var en frontlinje mellan protestanter och katoliker beskrivs som ett ställe att imponera på tjejer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BELFAST. Beväpnade med stenar och så kallade molotov-cocktails attackerar ungdomsgäng polisen. Organisatörerna bakom upploppen sägs även använda barn, några så unga som åtta år, som sköldar vid attackerna.

Den brittiske premiärministern David Cameron har kallat situationen "oacceptabel" och sätter press på polisen, som lovat hårdare tag.

– Det kommer att vara omfattande gripanden de kommande dagarna - enskilda personer kommer inte att gå ostraffade, säger polischefen Duncan McCausland, enligt BBC.

Varje år vid den här tidpunkten utbryter våldsamheter eftersom protestantiska lojalister paraderar till minnet av Vilhelm av Oranien. Men det som förr var en frontlinje mellan protestanter och katoliker beskrivs idag som ett ställe att imponera på tjejer.

- Det är rena vansinnet. Det är som ett Eurodisney där nöjesattraktionen är kravaller. Grabbarna visar upp sig för att imponera på tjejerna och lägger sedan ut bilderna på sig själva på internet, säger Gary Donegan, präst i katolska Ardoyne i Belfast, enligt BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela