Söndag 25 Jul
Stockholm

Holland får porta utländska knarkare

Coffeshopsemestern i Holland kan snart vara ett minne blott.
Coffeshopsemestern i Holland kan snart vara ett minne blott. Foto: Mats Schagerström/SCANPIX

EU-domstolen ger den nederländska staden Maastricht rätt att porta utlänningar från dess coffeshops.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LUXEMBURG. Staden Maastricht är kanske mest känd för Maastrichtfördraget, som undertecknades i den holländska staden 1992 och innebar början för den union vi i dag känner som EU.

Men nu går staden till historien för slutet för en av det europeiska samarbetets grundpelare - den fria rörligheten. Åtminstone för gräsrökare.

Maastricht, som ligger precis intill gränsen till Belgien, får rätt att porta utlänningar från stadens coffeshops - där det är tillåtet att röka cannabis.

Det säger EU-domstolen i Luxemburg i ett utslag från EU:s generaladvokat. Och går därmed emot principen om fri rörlighet över EU:s gränser - som ska innebära att ett medlemsland inte får förbjuda medborgare i ett annat EU-land från att göra något som landets egna medborgare är fria att göra.

Men det innebär alltså inte längre att man får bli hög på populära grässorter som White Widow på holländska coffeshops, uppger EUobserver.

Holländarna har tröttnat på den massiva strömmen av cannabisturister från Belgien, Tyskland och Frankrike - och staden Maastricht är en av flera städer som begränsat tillträdet till coffeshops till dem som bor i landet.

I Maastricht har tidigare 4 000 turister sökt sig dagligen för att slå på en holk eller röka en spliff. Och 70 procent av stadens gräsaffärer har omsatts av utlänningar.

2006 slog polisen vid två tillfällen till mot Easy Going Coffeshop efter att utländska EU-medborgare hittats pårökta. Kort därpå lät Maastrichts borgmästare stänga inrättningen.

Marc Josemans, som äger Easy Going Coffeshop och är ordförande för coffeshopägarnas lokala förening, stämde staden med hänvisning till att förbudet inkräktar på EU:s princip om fri rörlighet för personer, varor och tjänster.

Men enligt utlåtandet från EU-domstolens generaladvokat, Yve Bot, står kommunens beslut alltså inte i strid med EU-lag.

– Narkotika, inklusive cannabis, är inte en vara som andra och försäljningen därav gynnas inte av den fria rörligheten som garanteras av EU-lag. Försäljningen är olaglig, säger han, enligt EUobserver.

Han konstaterar dock också att vad beträffar drogers medicinska eller vetenskapliga användning berörs de däremot av den inre marknadens regler.

Utslaget slår också fast att backpackers som drar till Nederländerna över helgen för att puffa cannabis och sörpla Heineken utgör en fara för unionens säkerhet.

– Drogturismen ger bränsle åt organiserad brottslighet och hotar EU:s inre säkerhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela