Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Carl Bildt i terrordrama

- 20/07/2010, 08:45 -
Utrikesminister Carl Bildt (m) blev utsatt för raketeld när han skulle landa i Kabul.

Utrikesminister Carl Bildt (m) blev utsatt för raketeld när han skulle landa i Kabul.

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Skulle landa i Afghanistan - när flygplatsen hamnade under eld. Carl Bildt tvingades ta skydd på militärbas.

KABUL. Utrikesminister Carl Bildt (m) skulle precis landa i Afghanistans huvudstad, Kabul, inför tisdagens toppmöte.

Plötsligt ven raketer genom luften och slog ner precis intill de internationella gästerna. Bland dem Bildt och FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon.

Bildt tvingades söka skydd på en amerikansk militärbas.

Sent i natt fördes den svenske utrikesministern vidare till Afghanistans huvudstad i en Blackhawkhelikopter.

– När vi var på inflygning bara några kilometer från flygplatsen kom den under attack och vi fick – av lätt insedda skäl – ändra planerna, skriver Bildt på bloggen.

Piloten var tvungen att lägga om kursen och i stället landa på den amerikanska militärbasen Bagram.

– Flygplatsen var under beskjutning så de kunde inte landa, säger UD:s presschef Anders Jörle, som varit i kontakt med Bildts stab, till Aftonbladet sent i natt.

”Att talibaner och andra skulle försöka störa den viktiga konferensen här var självklart att räkna med”, skriver Carl Bildt på bloggen.

Innan sin avresa förklarade han att riskerna är en del av jobbet:

– Vi kan sitta i bekväma konferensrum i väst och diskutera de fattiga afghanerna, men det tycker jag är på gränsen till motbjudande. Vill man vara här får man ju också ha modet att visa sig på plats då och då, sa han till Expressen.

Toppmötet i Kabul blir avgörande för Afghanistans framtid. Det är här president Hamid Karzai ska presentera en tidsplan för när de utländska trupperna lämnar och de afghanska själva tar över ansvaret för säkerheten.

Bland gästerna finns USA:s utrikesminister Hillary Clinton och ytterligare ett 40-tal representanter från länder som på olika sätt bidrar till utvecklingen.

Bildt konstaterar att när konferensen öppnar klockan 09:00 på tisdagsmorgonen ska alla vara på plats.

– Och därmed blev den raketattacken inte så mycket mer än ett allvarligt attentat mot vår nattsömn, skriver utrikesministern på sin blogg.