Stockholm

Obama kräver gränsöppning

President Barack Obama kräver att gränsövergångarna till Gaza öppnas.


Läs mer

USA:s president Barack Obama markerar att han sätter en lösning i Mellanöstern högt på sin prioriteringslista. På torsdagen utsåg han den erfarne förhandlaren George Mitchell till sändebud i regionen.

Mitchell rester till Mellanöstern så snart som möjligt för att försöka säkra en lösning där en israelisk och en palestinsk stat kan leva i fred sida vid sida, sade den nye presidenten.

– Min regerings politik blir att aktivt och offensivt söka en varaktig fred mellan Israel och palestinierna, sade Obama när han för första gången i sin nya roll besökte utrikesdepartementet på torsdagen.

Obama krävde att Israel öppnar Gazas gränsövergångar för hjälpsändningar och handel.

–Hjälpen måste kunna nå oskyldiga palestinier som är beroende av den. Vi känner starkt med de civila palestinier som omedelbart behöver mat, rent vatten och medicinsk vård och som levt i en kvävande fattigdom alldeles för länge, sade han.

Mitchell lovade så fort han utnämnts att han lägga "alla sina ansträngningar på att försöka skapa fred och stabilitet i Mellanöstern".

–Presidenten och utrikesminister Hillary Clinton anser, precis som jag, att strävan efter fred är så viktig att det kräver att vi satsar maximalt oavsett svårigheter, oavsett bakslag, sade han.

Mitchell tillstod att det fanns "många anledningar att vara skeptisk" till utsikterna för fred mellan israeler och palestinier.

–Men presidenten och utrikesministern tror inte det. Nyckel är ömsesidigt engagemang från parterna och ett aktivt deltagande av USA:s regering.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.