Obamautspel om Gaza får mothugg

USA:s nye president Barack Obama möts direkt av motsträvighet i Mellanöstern.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

USA:s nye president Barack Obama mötte motsträvighet i Mellanöstern redan på fredagen, sedan han signalerat att han högprioriterar en fredslösning i regionen.

I en av många brytningar med Bush-regeringen har Obama utsett den erfarne förhandlaren George Mitchell till Mellanösternsändebud. Han sade att Mitchell reser till området snarast möjligt för att verka för en lösning där en israelisk och en palestinsk stat kan leva i fred sida vid sida.

– Min regerings politik blir att aktivt och offensivt söka en varaktig fred mellan Israel och palestinierna, sade Obama.

Tänker inte öppna

Han talade om att öppna Gazas gränsövergångar för hjälpsändningar och handel. Hjälpen måste kunna nå oskyldiga palestinier som är beroende av den.

– Vi känner starkt med de civila palestinier som omedelbart behöver mat, rent vatten och medicinsk vård och som levt i en kvävande fattigdom alldeles för länge, sade Obama.

Israel tänker inte öppna gränsövergångarna till Gaza så länge Hamas styr eller har nytta av att lättnader i restriktionerna, förklarade en av den israeliske premiärministern Ehud Olmerts högsta rådgivare för journalister i Tel Aviv.

– Om en öppning av övergångarna stärker Hamas öppnar vi dem inte, sade medarbetaren.

Hamas kritiserar

Han förklarade att Israel kan släppa förbi så mycket mat, medicin, olja och gas som Gazas 1,5 miljoner invånare behöver för att hämta sig efter offensiven, men att andra förnödenheter för att reparera husen får vänta.

Olmerts rådgivare sade sig också ha fullt förtroende för att USA:s nya regering ska fortsätta George W Bushs politik och vägra att ha med Hamas att göra. Hamas uttryckte i sin tur kritik mot Barack Obama, och förutspådde att han kommer att upprepa Bushs misslyckade Mellanösternpolitik.

– Obama står fast vid att det inte ska bli någon förändring, sade Hamas Libanonrepresentant Usama Hamdan till tevestationen al-Jazira i torsdags. Det verkar som Obama försöker upprepa samma misstag som George Bush gjorde.

Skrivet av: