Obamautspel om Gaza får mothugg

USA:s nye president Barack Obama möts direkt av motsträvighet i Mellanöstern.


USA:s nye president Barack Obama mötte motsträvighet i Mellanöstern redan på fredagen, sedan han signalerat att han högprioriterar en fredslösning i regionen.

I en av många brytningar med Bush-regeringen har Obama utsett den erfarne förhandlaren George Mitchell till Mellanösternsändebud. Han sade att Mitchell reser till området snarast möjligt för att verka för en lösning där en israelisk och en palestinsk stat kan leva i fred sida vid sida.

– Min regerings politik blir att aktivt och offensivt söka en varaktig fred mellan Israel och palestinierna, sade Obama.

Tänker inte öppna

Han talade om att öppna Gazas gränsövergångar för hjälpsändningar och handel. Hjälpen måste kunna nå oskyldiga palestinier som är beroende av den.

– Vi känner starkt med de civila palestinier som omedelbart behöver mat, rent vatten och medicinsk vård och som levt i en kvävande fattigdom alldeles för länge, sade Obama.

Israel tänker inte öppna gränsövergångarna till Gaza så länge Hamas styr eller har nytta av att lättnader i restriktionerna, förklarade en av den israeliske premiärministern Ehud Olmerts högsta rådgivare för journalister i Tel Aviv.

– Om en öppning av övergångarna stärker Hamas öppnar vi dem inte, sade medarbetaren.

Hamas kritiserar

Han förklarade att Israel kan släppa förbi så mycket mat, medicin, olja och gas som Gazas 1,5 miljoner invånare behöver för att hämta sig efter offensiven, men att andra förnödenheter för att reparera husen får vänta.

Olmerts rådgivare sade sig också ha fullt förtroende för att USA:s nya regering ska fortsätta George W Bushs politik och vägra att ha med Hamas att göra. Hamas uttryckte i sin tur kritik mot Barack Obama, och förutspådde att han kommer att upprepa Bushs misslyckade Mellanösternpolitik.

– Obama står fast vid att det inte ska bli någon förändring, sade Hamas Libanonrepresentant Usama Hamdan till tevestationen al-Jazira i torsdags. Det verkar som Obama försöker upprepa samma misstag som George Bush gjorde.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.