- Foto: Polisen/AP/Scanpix

Svensk gripen med 1,4 ton kokain

På en segelbåt utanför Martinique gjorde fransk tull sitt störsa beslag någonsin. På en 54-årig svensk mans segelbåt.


FORT-DE-FRANCE. Den 4 juni slog tullen till mot en segelbåt cirka 40 sjömil utanför den karibiska ön Martinique - ett franskt så kallat departement.

I båten gjorde den franska tullen sitt största beslag någonsin - bland ett antal jutesäckar hittades ett gigantiskt parti kokain - hela 1,4 ton, uppger Dagens Nyheter.

Kokainet beräknas på gatan uppgå till ett värde av 83 miljoner euro. Drygt 800 miljoner kronor.

Båten ska ha tillhört svensken, som två dagar senare häktades och alltjämnt sitter frihetsberövad. Kokainet var, enligt franska myndigheter avsett för den europeiska marknaden och i härvan ingår såväl svenskar som spanjorer.

– Vi bedömer att utredningen kommer att ta lång tid, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.

På svenska ambassaden i Paris, som nu handhar ärendet, har man inte träffat svensken.

– Vi vet inte hur han mår och inte heller hur han ställer sig till misstankarna, säger vicekonsul Lena Lundgren-Postel till tidningen.

Philippe Huyghues-Despointes är svensk hederskonsul i huvudstaden Fort-de-France i Martinique.

– Jag har försökt att besöka mannen, men hittills har jag inte fått något tillstånd från myndigheterna. Däremot har jag talat med personer som träffat honom. Han har en advokat men jag är osäker på om han vill byta till en annan. Det vill jag ta reda på, säger Huyghues-Despointes till DN.

54-åringen är sedan tidigare dömd till ett kortare fängelsestraff i Sverige.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.