Tisdag 7 Dec
Stockholm

Frankrike river romska läger

Den franska regeringen har beslutat att riva runt 300 romska läger. Oppositionen menar att Sarkozy fiskar röster från extremhögern.
Den franska regeringen har beslutat att riva runt 300 romska läger. Oppositionen menar att Sarkozy fiskar röster från extremhögern. Foto: Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix

Omkring 300 illegala läger kommer att rivas efter att Frankrike beslutat om flera kontroversiella åtgärder mot romer och vad de kallar "resande folk".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PARIS. Totalt kommer hälften av alla läger att rivas. Dessutom kommer de som begått brott eller skapat "ordningsproblem" att utvisas från landet, sa landets inrikesminister Brice Hortefeux efter ett krismöte på onsdagen, enligt Ekot.

Frankrike ska även utbilda Rumänsk polis samt skicka franska poliser till Rumänien.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kallade till krismötet efter oroligheter i staden Saint-Agnan där en polisstation vandaliserades och bilar brändes. Allt utlöstes av att polis sköt ihjäl en rom som de uppger försökte köra på dem.

Nu vill regeringen rasera lägren där de menar att det pågår illegal handel, utnyttjande av barn, prostitution och kriminalitet.

Både oppositionen och människorättsorganisationer har kritiserat regeringens beslut och menar att det är ett sätt för Sarkozy att locka röster från extremhögern, skriver Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela