Den franska regeringen har beslutat att riva runt 300 romska läger. Oppositionen menar att Sarkozy fiskar röster från extremhögern.
Den franska regeringen har beslutat att riva runt 300 romska läger. Oppositionen menar att Sarkozy fiskar röster från extremhögern. - Foto: Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix

Frankrike river romska läger

Omkring 300 illegala läger kommer att rivas efter att Frankrike beslutat om flera kontroversiella åtgärder mot romer och vad de kallar "resande folk".


PARIS. Totalt kommer hälften av alla läger att rivas. Dessutom kommer de som begått brott eller skapat "ordningsproblem" att utvisas från landet, sa landets inrikesminister Brice Hortefeux efter ett krismöte på onsdagen, enligt Ekot.

Frankrike ska även utbilda Rumänsk polis samt skicka franska poliser till Rumänien.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kallade till krismötet efter oroligheter i staden Saint-Agnan där en polisstation vandaliserades och bilar brändes. Allt utlöstes av att polis sköt ihjäl en rom som de uppger försökte köra på dem.

Nu vill regeringen rasera lägren där de menar att det pågår illegal handel, utnyttjande av barn, prostitution och kriminalitet.

Både oppositionen och människorättsorganisationer har kritiserat regeringens beslut och menar att det är ett sätt för Sarkozy att locka röster från extremhögern, skriver Ekot.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.