Fredag 21 Jan
Stockholm

USA ställer barnsoldat inför rätta

22-årige Omar Khadr greps som 15-åring.
22-årige Omar Khadr greps som 15-åring. Foto: Janet Hamlin/AP/Scanpix

Guantanamos yngste fånge ställs inför rätta. Han var 15 år när han greps i Afghanistan. Mannens försvarsadvokat menar att han tvingades in i kriget som barnsoldat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Soldater under 18 år ska behandlas som offer, enligt internationell lag. Ändå placerades 15-årige Omar Khadr, som är från Kanada, i den amerikanska Guantanamobasen på Kuba. Där har han suttit i åtta år utan rättegång.

Fram tills nu. På tisdagen fortsätter rättegången mot Khadr som står åtalad för att ha hjälpt al Qaida och för att ha dödat en amerikansk soldat.

Det är den första rättegången i Guantanamo sen Barack Obama blev president.

Khadrs försvarsadvokat, Jon Jackson, menar att Khadr tvingades in i kriget och att han dessutom hotades när han förhördes direkt efter att han gripits. Därför borde dessa förhör exkluderas ur bevismaterialet.

– Säg till regeringen att de inte kan och kommer heller inte att tjäna på någon som hotades med våldtäkt och mord, säger Jackson enligt CNN.

Men åklagare Jeff Groharin menar att Khadr agerade frivilligt samt att han var medveten om vad hans nya ideologi innebar.

– Han omfamnade den och använde den för att rättfärdiga sina egna handlingar, säger Groharin enligt CNN.

Khadr ska ha verkat nonchalant vid rättegången och bläddrat i en fotbollstidning medan advokaterna diskuterade hans fall.

Khadr nekar till samtliga åtalspunkter, skriver CNN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
USA krigar i Jemen