22-årige Omar Khadr greps som 15-åring.
22-årige Omar Khadr greps som 15-åring. - Foto: Janet Hamlin/AP/Scanpix

USA ställer barnsoldat inför rätta

Guantanamos yngste fånge ställs inför rätta. Han var 15 år när han greps i Afghanistan. Mannens försvarsadvokat menar att han tvingades in i kriget som barnsoldat.


Soldater under 18 år ska behandlas som offer, enligt internationell lag. Ändå placerades 15-årige Omar Khadr, som är från Kanada, i den amerikanska Guantanamobasen på Kuba. Där har han suttit i åtta år utan rättegång.

Fram tills nu. På tisdagen fortsätter rättegången mot Khadr som står åtalad för att ha hjälpt al Qaida och för att ha dödat en amerikansk soldat.

Det är den första rättegången i Guantanamo sen Barack Obama blev president.

Khadrs försvarsadvokat, Jon Jackson, menar att Khadr tvingades in i kriget och att han dessutom hotades när han förhördes direkt efter att han gripits. Därför borde dessa förhör exkluderas ur bevismaterialet.

– Säg till regeringen att de inte kan och kommer heller inte att tjäna på någon som hotades med våldtäkt och mord, säger Jackson enligt CNN.

Men åklagare Jeff Groharin menar att Khadr agerade frivilligt samt att han var medveten om vad hans nya ideologi innebar.

– Han omfamnade den och använde den för att rättfärdiga sina egna handlingar, säger Groharin enligt CNN.

Khadr ska ha verkat nonchalant vid rättegången och bläddrat i en fotbollstidning medan advokaterna diskuterade hans fall.

Khadr nekar till samtliga åtalspunkter, skriver CNN.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
USA krigar i Jemen
Senaste nytt

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.