På sajten Wikileaks har 77 000 hemligstämplade dokument om kriget i Afghanistan läckt ut.
På sajten Wikileaks har 77 000 hemligstämplade dokument om kriget i Afghanistan läckt ut. - Foto: Wikileaks

Wikileaks struntar i varningar

Tänker fortsätta publicera ytterligare 15 000 hemliga dokument trots hot från Vita huset och Pentagon. Julian Assange, kommer till Stockholm i helgen samtidigt som Obama uppmanat allierade länder att gripa Wikileaks grundare.


WASHINGTON. USA har vid flera tillfällen uppmanat Wikileaks att inte lägga ut de ännu opublicerade hemliga dokument som sajten säger sig ha tillgång till.

Vita huset kräver dessutom att sajten avlägsnar de drygt 70 000 dokument som redan ligger ute och avslöjar ett oräkneligt antal detaljer om det blodiga kriget i Afghanistan.

– Det vore höjden av ansvarslöshet att publicera de återstående dokumenten, säger Geoff Morell, talesperson på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Men nu kommer kritiken mot Wikileaks också från mer oväntat håll. Det är organisationen Reportrar utan gränser som varnar för att att afghaner som samarbetat med utländska trupper riskerar livet på grund av läckorna.

Wikileaks har däremot inga planer på att lyda.

Julian Assange, sajtens grundare som på lördag kommer till Stockholm för att tala inför den socialdemokratiska, kristna Broderskapsrörelsen på LO-borgen, klargjorde på torsdagen via videolänk för en publik på Frontline Club i London, att sajten förbereder sig för att publicera också de återstående dokumenten.

– Vi kommer absolut att publicera, sa han.

Assange hävdar också att vare sig Vita huset eller Pentagon velat "hjälpa till" - trots att man vid flera tillfällen gjort förfrågningar om hjälp med att sortera ut information som kan orsaka skada för trupperna eller afghanska kollaboratörer.

Men Pentagon tillbakavisar Assanges uppgifter och menar att de inte sett röken av några sådana förfrågningar.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.