Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sarkozy ljög om romer

Sarkozys regering påstår att de inte siktat in sig specifikt mot romerna.
1 av 3

Sarkozys regering påstår att de inte siktat in sig specifikt mot romerna.

Jacques Brinon/AP/Scanpix

Men ett läckt internt dokument gör tillvaron svettig för inrikesminister Eric Besson.
2 av 3

Men ett läckt internt dokument gör tillvaron svettig för inrikesminister Eric Besson.

Jacques Brinon/AP/Scanpix

3 av 3

Nyheter | 13/09/2010 21:44

Den franska regeringen har hävdat att den inte siktat in sig mot romska läger för att förstöra dem och utvisa dess invånare. Men ett läckt dokument visar att polisen följt direkta order från president Nicolas Sarkozy.

PARIS. Frankrikes deportation av ett hundratal romer till EU-länderna Rumänien och Bulgarien har utlöst en våg av kritik och förmodas stå i strid med internationella lagar och mänskliga rättigheter.

För bara några dagar sedan sa inrikesminister Eric Besson att aktionerna där polisen förstört läger och utvisat rumänska och bulgariska medborgare inte varit specifikt riktade mot romer och att de inte behandlas annorlunda än andra EU-medborgare som inte uppfyller kraven för att få uppehålla sig i landet.

– Frankrike har inte vidtagit några åtgärder riktade specifikt mot romer. Vi betraktar dem som medborgare i det land de kommer från.

Men nu undergrävs hans trovärdighet av en intern promemoria, som distribuerades till polischefer så sent som förra månaden, och som nu läckt ut. Där pekas den etniska mioriteten romer ut specifikt, uppger tidningen Guardian.

Dokumentet är underskrivet av Brice Hortefeax, stabschef hos inrikesministern, och påminner polisen om ett "specifikt mål" som fastställts av presidenten, Nicolas Sarkozy.

"300 läger eller olagliga bosättningar ska evakueras inom tre månader; romska läger är prioriterade", står det i inrikesministeriets pm.

"Det åligger préfecten [motsvarande länsstyrelsen] i varje region att påbörja en systematisk nedmontering av de olagliga lägren, i synnerhet de som bebos av romer."

Besson uppger nu för tevekanalen France2 att han inte känt till den pm som nu läckt ut:

– Jag var inte en mottagare och därför behövde jag inte känna till det, säger han.

Han vill inte vidare kommentera frågan, men tillägger:

– Konceptet etniska minoriteter är ett koncept som inte existerar inom regeringen.

Dokumentet har dock knappast fått känslorna att lägga sig.

– Kan man föreställa sig en skrivelse som specifikt nämner judar eller araber? säger advokaten Stéphane Maugendre, ordförande för Gisti - en organisation som stöder flyktingar.

Samtidigt fortsätter myndigheternas ansträngningar för att få romer att lämna landet.

Under måndagen lät staden Marseille meddela att 100 romer ska flygas hem till sina ursprungsländer under tisdagen efter att ha accepterat ett återvandringsbidrag på 300 euro.