- Foto: Stefan Gustavsson / SCANPIX

Flera länder kan dumpa euron

Grekland och Irland mest i riskzonen.   


Det finns en risk att flera länder hoppar av eurosamarbetet. Det konstaterar Ottmar Issing, tidigare ledamot i Europeiska centralbankens styrelse.

– Det kan hända att länder lämnar eurosamarbetet om de hamnar i en så katastrofal politisk situation att ytterlighetspartier växer och får politisk makt, säger han enligt Sveriges Radios Ekot.

Framför allt handlar det i nuläget om de länder som tvingas spara och strama åt väldigt mycket för att de halkat efter i den europeiska ekonomiska utvecklingen, till exempel Grekland och Irland. Eftersom de inte har en egen valuta de kan sänka värdet på tvingas de sänka löner och skära i det sociala skyddsnätet, något som kan leda till att stöder för eurosamarbetet i de aktuella länderna raderas ut.

För att undvika att länder hamnar i den situationen är det upp till politikerna att lyckas förklara varför de inför sina sparpaket, menar Ottmar Issing.

– De måste, som Storbritanniens premiärminister Churchill gjorde under andra världskriget, förklara varför svårigheterna är absolut nödvändiga, säger han enligt Ekot.

/
EMU
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!