1 av 3
- Foto: Eric Risberg/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: ROBERT GALBRAITH/AP/Scanpix

Hascharbetare blir fackligt anslutna

Det amerikanska transportarbetarförbundet, Teamsters, organiserar nu ett 40-tal marijuanaodlare i Kalifornien.


OAKLAND. Ett 40-tal anställda vid en cannabisodling i kaliforniska Oakland gick med i fackförbundet Teamsters tidigare i månaden, uppger Wall Street Journal.

De tros vara de första cannabisarbetare i USA - och kanske i världen - som organiserar sig fackligt.

Odlingen, Marjyn Investments, odlar cannabis för medicinska ändamål - något som är lagligt i flera delstater, men fortfarande olagligt på federal nivå.

Anhängare av cannabislegalisering - som går mot ett avgörande i just Kalifornien där delstatens invånare ska folkomrösta om en total legalisering i vinter - ser den fackliga anslutningen som ytterligare ett steg på vägen mot att drogen ges legitimitet.

För fackföreningsrörelsen Teamsters - utanför USA mest känd för dess maffiakopplingar under den tid Jimmy Hoffa var ordförande - är nytillskottet också välkommet efter flera års nedåtstigande trend i antal medlemmar.

– Vi har haft våra problem så vi var tvungna att bli mer mångsidiga, säger Marty Frates, kassör på Teamsters lokalavdelning 70.

Fackföreningen har nu slutit ett kollektivavtal med cannabisodlingen Marjyn Investments, som innebär att arbetarna tjänar 18 dollar i timmen i ingångslön och cirka 26 dollar i timmen vid 15 månaders anställning.

Marijuanans motståndare är däremot inte nöjda.

– Jag tycker att det är patetiskt, säger Roger Morgan, chef för organisationen Coalition for a Drug-Free California.

– Jag tycker att Oakland är en pinsamhet för Kalifornien till att börja med på grund av stadens liberala attityd till röka. Men att Teamsters slår sina påsar ihop med dem är bara för mycket och de bör känna till att marijuana är olagligt enligt federal lagstiftning, säger han till Wall Street Journal.

Oakland är sedan länge känt som marijuanarörelsens epicentrum och står värd för Oaksterdam University - ett privat aktivistiskt lärosäte som forskar kring cannabis och politiken som omgärdar drogen.

Den 2 november går kalifornierna till valurnorna för att avgöra marijuanans juridiska framtid och ta ställning till proposition 19 som kräver dess legalisering.

Enligt en opinonsmätning från SurveyUSA, som publicerades den 2 september, visar att 47 procent av väljarna stöder propositionen och 43 procent är emot.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.