- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Grekisk polis döms för mord på demonstrant

Korkoneas döms för mord på 15-årig demonstrant.


ATEN. Alexandros Grigoropoulos, 15 år, sköts i huvudet och avled under protester mot myndigheterna i Grekland i decemeber 2008. Nu har den polis som avlossade skottet, Epaminondas Korkoneas, dömts för mord på pojken.

Vilket straff Korkoneas får bestäms troligen senare under måndagen.

Grigoropoulos sköts mitt under tumultartade former när ett stort antal människor goick ut på gatan för att protestera mot den grekiska regeringen. Butiksfönster krossades, bilar sattes i brand och mångra greps.

Enligt Korkoneas sköt han 15-årige Grigoropoulos av misstag under det kaos som uppstod - men domstolen tyckte annorlunda. Med knappa röstsiffrorna 4-3 konstaterade jury och domare att det rörde sig om överlagt mord snarare än dråp eller vållande till annans död.

Rättegången flyttades från Aten till Amfissa efter att anarkistgrupper hotat att döda den åtalade under rättegången, skriver BBC.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

1 timme sedan
Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.