Tisdag 22 Jun
Stockholm

Hittade Michelangelo - bakom soffan i Buffalo

En familj i Buffalo, USA, hittade vad som kan vara en tvättäkta Michelangelotavla bakom soffan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Michelangelos Pieta

Michelangelo ska ha ritat konstverket Pieta - som nu tros ha hittats i ett hem i Buffalo, USA, kring 1545 för sin vän, Vittoria Colonna.

Pieta hängde länge i S:t Peterskatedralen i Rom och gick från den ena kardinalen till den andra tills den hamnade hos en tysk baronessa som hette Villani.

Tavlan gick över till familjen Kobers ägo efter att Villani testamenterade den till Gertrude Young. Som i sin tur var svägerska till Kobers farfarsfar och skickades till USA för att jobba 1883.

BUFFALO. Bilden här ovan föreställer en ofärdig tavla av Jesus och jungfru Maria. Och kan vara en förlorad Michelangelo - i så fall århundradets konstskatt.

Men för den familj som bor i närheten av Buffalo, högt uppe i delstaten New York, USA, var den bara The Mike - en tavla som hängde på väggen i åratal tills ungarna fick ner den på golvet när de lekte med tennisbollar.

Sedan dess - någon gång i mitten på 70-talet - har den stått gömd bakom soffan, inslagen i papper.

Där stod den kvar i 27 år tills Martin Kober, yrkesmilitär i det amerikanska flygvapnet, gick i pension 2003 och fick lite tid över.

Pappan gav honom i uppdrag att undersöka familjemyten: att tavlan i själva verket var en tvättäkta Michelangelo.

– Nu, när du har tid över, gör någonting med den, minns Kober att pappa sa.

Martin Kober, nu 53 år gammal, började gräva i tavlans historia genom att kontakta autkionsförättare, renässansexperter, europeiska arkiv och till och med genom att träffa museidirektörer i Italien.

När han mötte Antonio Forcellino, en italiensk konstrestauratör, började bitarna falla på plats. Men samtidigt tilltog skräcken.

– Det var inte historien om tennisbollarna som skrämde mig, utan att den exponerats för den värme som normalt förekommer i ett medelklasshem, säger Forcellino.

Men först trodde han förstås inte på att den var äkta.

– Jag utgick från att det var en kopia.

Ändå besökte han med sin skepsis familjen Kobers hem i Buffalo. Och fick hjärtat i halsgropen.

– Den här tavlan var ännu vackrare än de versioner som hänger i Rom och Florens.

Tavlan undersöktes med röntgen - och det visade sig att konstnären gjort många förändringar i tavlans struktur - vilket tyder på att det inte rör sig om en förfalskning.

– Bevisen om ofärdiga avsnitt visar att den här tavlan aldrig, aldrig någonsin kan vara en kopia av en annan tavla, säger han till New York Post.

Det går inte att med precision slå fast om det verkligen rör sig om en äkta Michelangelo - avgörandet får över tid fällas av den samlade expertisen.

Det fåtal Michelangelotavlar som sålts under de senaste åren har inbringat så mycket som 20 miljoner dollar.

– Miljoner och åter miljoner, säger Michelangeloexperten William Wallace om tavlans förmodade värde till New York Post.

Kommentera
Kopiera länk
Dela