Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor framgång för abortmotståndare i Europarådet

1 av 1

Janerik Henriksson / SCANPIX

Nyheter | 14/10/2010 11:15

"Detta är ett bakslag."

En omröstning i Europarådet ger, via en ny resolution, vårdpersonal större möjligheter att vägra utföra aborter - av samvetsskäl.

Resolutionen kommer med anledning av en motion från socialdemokraten Carina Hägg, med det ursprungliga syftet att stärka kvinnors rätt till vård i samband med abort.

Effekten blev det motsatta och vårdpersonal får nu möjlighet att vägra befatta sig med aborter.

– I många länder där abortmotståndet är stort har kvinnor svårt att få tillgång till vård i vissa regioner för att vårdpersonal kan motsätta sig medverka och det strider ofta mot landets lagstiftning och därför skrev jag motionen, säger Carina Hägg till DN och konstaterar att resultatet är ett stort bakslag.

I Sverige innebär det att vårdpersonal hos privata vårdgivare kan vägra utföra aborter.

– Så i förlängningen skulle det kunna bli ett problem i Sverige, men främst är det en realitet för kvinnor i södra Europa, i Sydtyskland kan kvinnor tvingas resa till större städer för få vård, det drabbar kvinnor som har lite pengar och som lever under stark social kontroll, säger Carina Hägg till DN.