Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ugandisk tidning hängde ut homosexuella och uppmanade till mord

1 av 1

Nyheter | 17/10/2010 20:11

Veckotidning publicerar namn och adress - och kräver att de påstått homosexuella avrättas.

KAMPALA. Uganda har flera gånger de senaste åren hamnat i fokus på grund av sin inställning till homosexualitet. Bland annat har dödsstraff för återfallshomosexuella och fängelse för personer som inte anger homosexuella bekanta föreslagits av myndigheterna.

Landets president Yoweri Museveni avfärdade dock förslagen då efter påtryckningar från flera länder, bland annat Sverige.

Nu har ugandiska veckotabloiden Rolling Stone valt att publicera en lista med namn, bild och adress på hundra påstått homosexuella män tillsammans med kravet att de avrättas, skriver Afrol News.

De hundra männen uppges bland annat vara ute efter att rekrytera en miljon barn till ett homosexuellt liv under de närmaste två åren.

Tidningen, som säljs över hela Uganda, har dock stoppats, uppger frilansjournalisten och bloggaren Tor Billgren. Något som tyder på att tonläget förändrats i landet.

"Visst är det positivt att en oetisk och livfarlig publicering leder till någon form av påföljd. Samtidigt innebär åtgärden mot tidningen att antigayaktivisterna får ytterligare "bevis" på "sodomiternas stora och farliga makt" över landet." skriver Billgren i sin blogg.