Torsdag 23 Sep
Stockholm

Facebook läckte personuppgifter

Facebookanvändares personuppgifter läcks ut trots begärd sekretess.
Facebookanvändares personuppgifter läcks ut trots begärd sekretess. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Facebook bryter mot användarnas integritet när applikationer läcker personuppgifter till andra företag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Wall Street Journal avslöjade i veckan att Facebookspel läcker privat information till företag som säljer reklam på internet. Detta har lett till att flera applikationer inklusive det populära Farmville spärrats från Facebook.

Genom avslöjandet framkommer det även att flera populära applikationer innerhåller en "lönndörr" som läcker privat information om användare till andra företag. Dessa företag upprättar register med facebookanvändarnas privata uppgifter som de senare kan använda för att skräddarsy reklam till personerna beroende på ålder, kön och andra uppgifter som läckts från det sociala nätverket, skriver Daily Mail.

Företagens metoder bryter givetvis mot de regler som Facebook har satt upp. Trots detta har tiotals miljoner som använt sig av applikationerna påverkats. Även de användare med det hårdaste integritetsskyddet har drabbats.

Det är inte första gången Facebook befinner sig i blåsväder på grund av att uppgifter som varit sekretessbelagda läckt ut på nätet. Men nu ska Facebook ta i med hårdhandskarna för att förstärka sitt skydd av användares personuppgifter, skriver Wall Street Journal.

De tio mest populära applikationerna har nu blockerats av Facebook. Bland dessa ingår bland annat Farmville med 59 miljoner användare, Texas hold'em och Frontierville.

Kommentera
Kopiera länk
Dela