Tisdag 28 Sep
Stockholm

Wikileaks avslöjar: USA mörkade tortyr

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Släppte sitt största avslöjade hittills - från ett atomsäkert rum i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA. Under lördagen släppte internetsajten Wikileaks sitt största avslöjande hittills.

Det handlar om cirka 400 000 hemliga underättelserapporter från Irakkriget - som visar att USA:s militär tystat ner uppgifter om tortyr av personer i irakisk fångenskap.

De amerikanska myndigheterna har bland annat misslyckats med att utreda hundratals fall av tortyr, mord och våldtäkt som utförts på ett systematiskt sätt av irakisk militär.

Och trots att tortyren skedde under amerikanska förhör har Pentagon givit direktiv om att USA inte ska utreda fallen. Detta eftersom direktivet Frago 242 i juni 2004 bestämde att man inte ska utreda vidare om den initiala rapporten inte visar att någon amerikan direkt varit inblandad i till exempel tortyr.

– Dessa dokument avslöjar detaljer från det sex år långa Irakkriget på marknivå, soldaterna på marken, deras rapporter, vad de sett, vad de säger och vad de gör, sade Julian Assange, Wikileaks grundare, i en intervju med CNN.

Avslöjandet sker från ett atomsäkert bergrum under Vita bergen på Södermalm i centrala Stockholm, där Wikileaks hyrde in sig för en vecka sedan.

Dokumenten visar också att sammanlagt 66 081 civila har mist sina liv i kriget, trots att USA tidigare förnekat att det fanns några officiella siffror över civila offer.

Dessa skrämmande siffror innebär att 60 procent av alla som dött under Irakkriget varit civila.

Och för den amerikanska militären är detta en katastrof:

– Det här är hemligstämplad information som aldrig skulle visas för allmänheten. Vår största rädsla är att detta försätter våra trupper i till och med större fara än de redan är, uppger Pentagons pressekreterare Geoff Morell till CNN.

Julian Assange kommer att hålla en presskonferens om avslöjandet klockan elva i London under lördagen.

Wikileaks största avslöjande hittills:

Kommentera
Kopiera länk
Dela