- Foto: Johan Baevman/AP/Scanpix

Nioårig albinopojke hittad styckad

Anses bära på speciella krafter - därför rövas de bort och dödas.


Jakten på albinos

Albinism hos människan beror på brist på enzymet tyrosinas som gör att den drabbade saknar båda former av melanin.

I delar av Centralafrika, Burundi och Tanzania bland dem som tror på svartmagi är kroppsdelar från albiner mycket eftertraktade. Troféer av albinokroppsdelar tros bringa lycka och välstånd till bäraren, och blod från en albino anses ha lyckobringande krafter. Mord och stympningar av albiner är därför vanligt förekommande.

<object width="190" height="175"><embed src="http://www.youtube.com/v/9F6UpuJIFaY?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="190" height="175"></object>

MAKAMBA. En nioårig albinopojke har hittats död och styckad i delar i en flod vid gränsen mellan Tanzania och Burundi.

Pojken har rövats bort i Burundi och dödats för att säljas. Kroppsdelar från albinopersoner är eftertraktade i området och anses enligt lokala häxdoktorer och medicinmän bära på speciella krafter.

Likdelarna från albinopersonerna används i olika oljor eller produkter som säljs för att göra köparen till exempel rik eller frisk från obotliga sjukdomar.

Dussintals albinopersoner har dödats i området de senaste åren, BBC.

En man dömdes i augusti i Tanzania till 17 års fängelse sedan han försökt sälja en albinopojke och flera personer har dömts till döden för delaktighet i mord på albinopersoner.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.