Kalifornien röstade nej till legalisering av cannabis

- 03/11/2010, 08:35 -
1 av 3

TT/Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix

2 av 3

Noah Berger/AP/Scanpix

3 av 3

Noah Berger/AP/Scanpix

Delstaten Kalifornien var på vippen att bli först i världen med att legalisera, reglera och beskatta en illegal drog. Men väljarna sa till slut nej.

SACRAMENTO. 53 procent mot och 46 procent för.

Så slutade Kaliforniens dramatiska folkomröstning om att legalisera cannabis. Proposition 19 föll därmed i den kaliforniska folkomröstningen - det vill säga det förslag som ville göra det lagligt för delstatens invånare att inneha, bruka och handla med marijuana.

Trots att omröstningen om proposition 19 fått nästan mer uppmärksamhet än kongressvalet har väldigt lite pengar investerats i kampanjen. Andra frågor som kalifornierna också röstade om under tisdagen hade miljoner dollar i kampanjmedel.

USA:s justitiekansler, Eric Holder, hade varnat för att Obamaadministrationen nitiskt skulle se till att federala narkotikalagar upprätthålls även om kalifornierna hade röstat ja.

Starkast stöd hade proposition 19 bland väljare under 25 år. Företrädesvis demokrater och storstadsbor.

Men också motståndet var vida spritt. San Francisco-området var den enda valkrets som röstade för, men knappt. 51 procent för förslaget och 49 procent emot.

I Los Angeles var 54 procent mot och 46 för.

I södra Kalifornien 59 procent mot och 41 procent för, enligt vallokalsundersökningen.

Allt som allt röstade bara 43,6 procent av kalifornierna för proposition 19.

– Även om vi lurats på segern i dag har vi alla - från flummiga hippies till seriösa poliser - förändrat debatten, säger John Russo, distriktsåklagare i Oakland, och en av dem som kampanjat för legalisering, till LA Times.