1 av 3
- Foto: TT/Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Noah Berger/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Noah Berger/AP/Scanpix

Kalifornien röstade nej till legalisering av cannabis

Delstaten Kalifornien var på vippen att bli först i världen med att legalisera, reglera och beskatta en illegal drog. Men väljarna sa till slut nej.


Det här är Proposition 19

Proposition 19 var ett lagförslag som gick ut på att alla över 21 år skulle få inneha, dela och transportera upp till 28 gram marijuana.

Delstaten Kalifornien folkomröstade om förslaget den 2 november 2010 och det röstades efter en inledningsvis mycket jämn kamp ned av väljarna med 53 procent av rösterna mot 46 procent.

SACRAMENTO. 53 procent mot och 46 procent för.

Så slutade Kaliforniens dramatiska folkomröstning om att legalisera cannabis. Proposition 19 föll därmed i den kaliforniska folkomröstningen - det vill säga det förslag som ville göra det lagligt för delstatens invånare att inneha, bruka och handla med marijuana.

Trots att omröstningen om proposition 19 fått nästan mer uppmärksamhet än kongressvalet har väldigt lite pengar investerats i kampanjen. Andra frågor som kalifornierna också röstade om under tisdagen hade miljoner dollar i kampanjmedel.

USA:s justitiekansler, Eric Holder, hade varnat för att Obamaadministrationen nitiskt skulle se till att federala narkotikalagar upprätthålls även om kalifornierna hade röstat ja.

Starkast stöd hade proposition 19 bland väljare under 25 år. Företrädesvis demokrater och storstadsbor.

Men också motståndet var vida spritt. San Francisco-området var den enda valkrets som röstade för, men knappt. 51 procent för förslaget och 49 procent emot.

I Los Angeles var 54 procent mot och 46 för.

I södra Kalifornien 59 procent mot och 41 procent för, enligt vallokalsundersökningen.

Allt som allt röstade bara 43,6 procent av kalifornierna för proposition 19.

– Även om vi lurats på segern i dag har vi alla - från flummiga hippies till seriösa poliser - förändrat debatten, säger John Russo, distriktsåklagare i Oakland, och en av dem som kampanjat för legalisering, till LA Times.

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.