Men - trots knarkliberalismen: nu ska holländska myndigheter jaga cannabisodlingar.
1 av 3
Men - trots knarkliberalismen: nu ska holländska myndigheter jaga cannabisodlingar. - Foto: AP Photo/ Peter Dejong/Scanpix
2 av 3
- Foto: Dusan Vranic/AP/Scanpix
Med hjälp av medbogarna - som utrustats med doftkort för att känna igen lukten av marijuana.
3 av 3
Med hjälp av medbogarna - som utrustats med doftkort för att känna igen lukten av marijuana. - Foto: Beverley Dey

Knarkdoftande skrap- och snifflotter till holländarna

Nederländerna är känt som drogliberalernas Mecka. Men nu kopplar holländska myndigheter ett nytt grepp i kampen mot cannabis.


Cannabis i Nederländerna

Även om cannabis tekniskt sett ännu är olagligt avkriminaliserade Nederländerna konsumtion och innehav under fem gram redan år 1976.

Avkriminaliseringen är ett led i den holländska så kallade "toleranspolitiken".

Holländarna får också odla cannabis - men inte mer än fem plantor vardera och endast för personligt bruk.

Storskaliga odlingar och handel i större skala är fortfarande olagligt och verksamheten bedrivs därmed också i första hand av den organiserade brottsligheten.

Den svarta cannabismarknaden uppskattas vara värd cirka två miljarder euro (drygt 19 miljarder kronor) årligen.

ROTTERDAM. I ett nytt försök att bekämpa illegala cannabisodlingar har nederländska myndigheter börjat dela ut 30 000 doftkort - som luktar marijuana - till rättskaffens medborgare, som kan tänka sig att spionera på skumma grannar.

– Medborgarna måste varnas om farorna de står inför som ett resultat av dessa odlingar och om de fattar misstankar om de förekommer måste de anmäla, säger Arnie Loos, talesperson för regeringens arbetsgrupp mot cannabisodliningar, på en pressträff i Rotterdam.

"Hjälp oss att bekämpa cannabisodlingar!", står det på det gröna skrapkortet, som är 20 gånger 10 centimeter stort och som delas ut till invånare i de västholländska städerna Haag och Rotterdam.

Skrapar man på någon av kortets rutor utsöndras en söt doft av cannabis - för att man ska känna igen lukten vid misstanke om pågående odling.

På kortet finns också ett tipsnummer till polisen.

– Om folk faktiskt ringer numret som står på kortet kan vi göra det här på nationell nivå. säger Arnie Loos om pilotprojektet.

Myndigheterna tror att det finns ungefär 40 000 illegala cannabisodlingar runt om i Nederländerna - gömda i vindsutrymmen, lägenheter eller lager.

Varje år slår man till mot ungefär 6 000 odlingar.

– Illegala odlingar utgör en hög brandrisk eftersom den olagliga vatten- och eltillförseln ofta leder till kortslutningar, säger Renee de Bruin, talesperson för el- och gasleverantören Stedin.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

1 timme sedan
Här kommer morgonens nyheter i korthet.