Måndag 17 Jan
Stockholm

"Maken misstänks för mordet på svenska Anni"

Anni Dewani blev bara 28 år gammal.
1 av 3
Anni Dewani blev bara 28 år gammal. Foto: PRIVAT
2 av 3
3 av 3

Ansedd sydafrikansk dagstidning hävdar att mördade Annis man, Shrien Dewani, nu är misstänkt för mordet på sin egen hustru.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Svenska Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika lördagen den 13 november 2010.

Taxin som Anni och hennes make, Shrien Dewani, 31, hade långtidshyrt över hela bröllopsresan kapades av beväpnade män, enligt makens vittnesmål. Han slängdes därpå ut ur bilen.

När bilen senare hittades i kåkstaden Khayelitsha låg den 28-åriga svenskan död i baksätet. Hon hade skjutits i nacken.

De två männen som mördade Anni Dewani står nu inför rätta. Rättegången inleds den 30 juli.

KAPSTADEN. Mordet på svenska Anni Dewani, 28, under smekmånaden i Sydafrika har orsakat chockrubriker i såväl Sydafrika som Sverige och Storbritannien, där det nygifta paret bodde.

Inledningsvis trodde man att bilkapare mördat svenskan i det våldsdrabbade Sydafrika.

Men enligt Sydafrikas äldsta dagstidning, ansedda Mail & Guardian riktas nu misstankarna i stället mot Annis make, Shrien Dewani, 31.

Enligt tidningen försöker sydafrikanska myndigheter nu få honom att återvända till landet frivilligt. Om inte kommer han att begäras utlämnad.

Mail & Guardians uppgifter bygger på två centralt placerade anonyma källor inom polisen.

Men från officiellt håll vill man inte bekräfta uppgifterna.

– Nej, eftersom fallet redan är en pågående rättsprocess kan jag inte kommentera ärendet, säger polisens presstalesperson, Frederick van Wyk, till Aftonbladet.

Spekulationerna om att Shrien Dewani ska ha beställt mordet på sin hustru började redan förra veckan i flera medier efter att han lämnat motsägelsefulla uppgifter om hur han kom i kontakt med den chaufför, som också misstänks för inblandning i mordet.

Dessutom är han djupt skuldsatt och hans företag konkurshotat. Men Dewani förnekade tidigare med bestämdhet alla sådana spekulationer.

– Folk som säger något sådant kan inte ha sett oss två tillsammans, sa han i förra veckan till The Sun.

Han och Anni hann bara vara gifta i 16 dagar. Men Shrien säger sig ha förlorat en själsfrände.

– Anni var "den rätta". Hennes utseende, hennes skratt, hennes personlighet – allting med henne var rätt för mig. Varför skulle jag vilja döda henne. Att säga att jag var inblandad trotsar all logik.

Dewanis advokat Billy Gundelfinger vill inte uttala sig om misstankarna. Men hans publicist, Max Clifford, dementerar spekulationerna i media.

– Varje dag får vi höra fler falska anklagelser och lögner. Det har sagts att Shrien ska återvända till Sydafrika men jag kan säga till dig att han är hemma och går på lugnande efter chocken, säger han till The Telegraph.

Kommentera
Kopiera länk
Dela