Torsdag 9 Dec
Stockholm

Wikileaks: Israel försökte få Abbas att ta över Gazaremsan

Israels försvarsminister Ehud Barak avslöjar i ett dokument, som Wikileaks publicerat, att man tog kontakt med Egypten och PA innan Gazakriget.
1 av 3
Israels försvarsminister Ehud Barak avslöjar i ett dokument, som Wikileaks publicerat, att man tog kontakt med Egypten och PA innan Gazakriget. Foto: Ed Ou/AP/SCANPIX
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade också kort därpå Obama - och kom inte överens.
2 av 3
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade också kort därpå Obama - och kom inte överens. Foto: Baz Ratner/AP/SCANPIX
Barack Obama höll några dagar senare sitt historiska tal i Kairo.
3 av 3
Barack Obama höll några dagar senare sitt historiska tal i Kairo. Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIX

Enligt läckta diplomattelegram försökte Israels regering få Palestinska administrationen och Egypten att ta över Gazaremsan. Båda vägrade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JERUSALEM/KAIRO/RAMALLAH. Wikileaks avslöjar att den israeliska regeringen vid ett möte 2009 försökte övertala den palestinska administrationen (PA) på Västbanken och Egypten att ta kontroll över Gazaremsan i det fall Hamas skulle besegras under kriget om Gaza.

Av dokumentet, som Wikileaks nu publicerar, framgår att de israeliska myndigheterna ville samordna anfallet med PA och Egypten, men där säger också Israels försvarsminister, Ehud Barak, att båda vägrade ta över den Hamaskontrollerade kustenklaven, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Det var under ett möte i juni 2009 mellan försvarsminister Barak och en amerikansk kongressdelegation som Barak hävdade att den israeliska regeringen "konsulterat Egypten och Fatah innan Operation Gjutet Bly och frågat om de var villiga att ta kontroll över Gaza när Israel besegrat Hamas".

– Föga förvånande fick Israel negativa svar från båda, sa Barak under mötet.

I dokumentet uttrycker också Barak, som tidigare varit israelisk premiärminister, uppfattningen att "den palestinska myndigheten är svag och saknar självförtroende och att general Keith Daytons (amerikansk säkerhetsrådgivare i Israel/Palestina, reds anm) träning hjälper dem att bygga upp sin självkänsla, uppger Haaretz.

Mötet ägde rum bara dagar innan president Barack Obamas historiska tal i Kairo, där han sträckte ut en hand till den muslimska världen, och några veckor innan premiärminister Benjamin Netanyahus första besök i USA. Ett besök som avslöjade stora meningsskiljaktigheter mellan honom och Obama.

Kommentera
Kopiera länk
Dela