Måndag 17 Jan
Stockholm

Clinton efter läckan: Ni ska höra vad andra säger om oss

Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen.
1 av 4
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen. Foto: US State Departement
2 av 4
3 av 4
4 av 4

USA:s utrikesminister Hillary Clinton rasar mot Wikileaks publicering av diplomatiska hemligheter. Men försöker samtidigt skämta bort den amerikanska UD-personalens plumpheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. Den amerikanska utrikesministern, Hillary Clinton, kallar Wikileaksläckan "olaglig och farlig".

Samtidigt försökte hon sent på måndagen spela ner betydelsen av diplomatskvallret om andra länders regeringschefer och andra toppolitiker runt om i världen genom att skoja till det - och hävda att andra länders omdömen om amerikaner är ännu värre.

– Jag kan säga att i mina samtal säger åtminstone några av mina motparter "Oroa dig inte, du ska höra vad vi säger om er", sa Clinton under ett pressmöte, enligt nyhetsbyrån AFP.

Clinton uppger att hon talat med ett flertal toppdiplomater under helgen i ett försök att minimera skadorna av den oerhört omfattande publiceringen av cirka en kvarts miljon läckta UD-dokument.

– Detta känner man väl till i den diplomatiska kåren som ett givande och tagande och jag hoppas att vi kommer kunna gå framåt och tillbaka till att jobba tillsammans för våra gemensamma mål.

I övrigt var det idel allvarliga miner när Hillary Clinton kallade medias korrespondenter till en pressträff om läckan. Utrikesdepartementet säger sig "djupt beklaga" publiceringen och menar att det rör sig om ett "angrepp" på världssamfundet.

USA har också uppgett att man kommer att inleda en förundersökning kring läckan och lovar att de skyldiga kommer att lagföras.

För makten i Washington är publiceringen en bestående pinsamhet - liksom för många av världens ledande politiker.

Ett dokument beskriver Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som "svag, fåfäng och ineffekt i egenskap av modern europeisk ledare". Ett annat avfärdar Tysklands förbundskansler Angela Merkel som "obenägen att ta risker och sällan kreativ".

Rysslands premiärminister Vladimir Putin har nog däremot anledning att slå sig för bröstet. Han beskrivs som en alfahanne, som fattar samtliga beslut i det ryska presidentpalatset där han installerat sin handplockade efterträdare, Dmitri Medvedev - som å andra sidan beskrivs som "obeslutsam och blek".

I förhållande till Putin tycker amerikanerna att han "spelar Robin" till skillnad mot premiärministern som förstås är Batman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela