Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen.
1 av 4
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen. - Foto: US State Departement
2 av 4
- Foto: Wikicommons
3 av 4
- Foto: YURI GRIPAS/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Ben Margot/AP/Scanpix

Clinton efter läckan: Ni ska höra vad andra säger om oss

USA:s utrikesminister Hillary Clinton rasar mot Wikileaks publicering av diplomatiska hemligheter. Men försöker samtidigt skämta bort den amerikanska UD-personalens plumpheter.


WASHINGTON. Den amerikanska utrikesministern, Hillary Clinton, kallar Wikileaksläckan "olaglig och farlig".

Samtidigt försökte hon sent på måndagen spela ner betydelsen av diplomatskvallret om andra länders regeringschefer och andra toppolitiker runt om i världen genom att skoja till det - och hävda att andra länders omdömen om amerikaner är ännu värre.

– Jag kan säga att i mina samtal säger åtminstone några av mina motparter "Oroa dig inte, du ska höra vad vi säger om er", sa Clinton under ett pressmöte, enligt nyhetsbyrån AFP.

Clinton uppger att hon talat med ett flertal toppdiplomater under helgen i ett försök att minimera skadorna av den oerhört omfattande publiceringen av cirka en kvarts miljon läckta UD-dokument.

– Detta känner man väl till i den diplomatiska kåren som ett givande och tagande och jag hoppas att vi kommer kunna gå framåt och tillbaka till att jobba tillsammans för våra gemensamma mål.

I övrigt var det idel allvarliga miner när Hillary Clinton kallade medias korrespondenter till en pressträff om läckan. Utrikesdepartementet säger sig "djupt beklaga" publiceringen och menar att det rör sig om ett "angrepp" på världssamfundet.

USA har också uppgett att man kommer att inleda en förundersökning kring läckan och lovar att de skyldiga kommer att lagföras.

För makten i Washington är publiceringen en bestående pinsamhet - liksom för många av världens ledande politiker.

Ett dokument beskriver Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som "svag, fåfäng och ineffekt i egenskap av modern europeisk ledare". Ett annat avfärdar Tysklands förbundskansler Angela Merkel som "obenägen att ta risker och sällan kreativ".

Rysslands premiärminister Vladimir Putin har nog däremot anledning att slå sig för bröstet. Han beskrivs som en alfahanne, som fattar samtliga beslut i det ryska presidentpalatset där han installerat sin handplockade efterträdare, Dmitri Medvedev - som å andra sidan beskrivs som "obeslutsam och blek".

I förhållande till Putin tycker amerikanerna att han "spelar Robin" till skillnad mot premiärministern som förstås är Batman.

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.