Torsdag 16 Sep
Stockholm

Scotland Yard griper Assange

Julian Assange ska gripas under fredagen, uppger anonyma källor på...
1 av 2
Julian Assange ska gripas under fredagen, uppger anonyma källor på... Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
... Scotland Yard.
2 av 2
... Scotland Yard. Foto: JANE MINGAY/AP/Scanpix

Brittisk polis ska gripa Wikileaks grundare Julian Assange under fredagen, uppger Daily Mail.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LONDON. Snaran dras åt kring Wikileaks frontfigur Julian Assange, 39. Enligt brittiska Daily Mail kommer han att gripas under fredagen för att överföras till Sverige och ställas inför rätta för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Scotland Yards poliser förberedde sig för ett gripande redan under torsdagen, men ställde in planerna på grund av att svenska myndigheter begått ett procedurfel.

– Om en internationell arresteringsorder har utfärdats legitimt och överlämnats till oss och vi vet var personen i fråga befinner sig kommer vi givetvis att gripa honom, säger en företrädare för Scotland Yard till Daily Mail.

De har, enligt uppgift till tidningen, känt till var han befinner sig i över en månad. Assange, som är australisk medborgare och därmed har rätt till ett brittiskt halvårsvisum, sägs vara i södra England.

Han försåg polisen med sina kontaktuppgifter när han anlände till Storbritannien i oktober och fick sitt visum, uppger hans brittiske advokat.

Nu när Interpols arresteringsorder korrigerats - sedan högsta domstolen i Sverige avslagit Assanges begäran om överprövning av häktningsbeslutet - kan den internationella klappjakten på nätprovokatören inledas på allvar.

Assange fördes upp på Interpols lista över världens mest efterlysta personer kort efter att Wikileaks publicerat en kvarts miljon topphemliga dokument som kartlägger den internationella diplomatins korrespondens i detalj.

– Utredningen om huruvida läckorna eventuellt är brottsliga är fortfarande i ett inledningsskede i Washington. Men Sverige menar uppenbarligen att anklagelserna mot honom är tillräckligt allvarliga för att han ska utlämnas dit, säger en Scotland Yard-källa till Daily Mail.

Kommentera
Kopiera länk
Dela