Torsdag 22 Februari 2024
Assange, 39, är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i Sverige.
1 av 3
Assange, 39, är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i Sverige. - Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Interpol
3 av 3
- Foto: Metropolitan Police

Assange är gripen

Enligt brittiska medieuppgifter är Julian Assange gripen.


Julian Assange sexbrottsanklagad

I augusti beslutade en jouråklagare att anhålla Wikileaks grundare, Julian Assange, i hans frånvaro.

Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor som träffat Assange under hans föreläsningsturné i Sverige - inbjuden av de kristna socialdemokraterna Broderskaparna.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde - tidigare Jämo och socialdemokraternas jämställdhetsministerkandidat, advokat Claes Borgström, överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som begärde och fick Assange häktad torsdagen den 18 november.

Senare kunde han efterlysas internationellt efter ett inledande procedurfel.

LONDON. Wikileaks grundare Julian Assange har gripits av brittisk polis, uppger Sky News.

Klockan 09:30 lokal tid ska han ha gripits enligt nyhetskanalen på Twitter.

I ett uttalande från Metropolitan Police bekräftar man att Assange gripits och sitter anhållen vid en polisstation i London.

Under tisdagseftermiddagen ska han ställas inför en domstol i den brittiska huvudstaden.

En europeisk arresteringsorder utfärdades sedan svenska myndigheter efterlyst Julian Assange för påstådda sexbrott i Stockholm och Enköping i augusti i år.

De allt mer intensiva ansträngningarna för att få Assange lagförd i Sverige intensifierades i samband med att Wikileaks la ut den senaste massiva läckan bestående av cirka en kvarts miljon hemligstämplade amerikanska diplomatrapporter.

Enligt källor till Sky News grep poliser från brittiska Scotland Yard den 39-årige australiske medborgaren vid 09:30 lokal tid.

Assanges brittiske advokat, Mark Stephens, har kallat de svenska åklagarnas agerande "ett politiskt jippo" och Wikileaksgrundarens svenske advokat, Björn Hurtig, har spekulerat i att gripandet kan syfta till att kartlägga Assanges DNA.

Två kvinnor i Sverige hävdar att Assange sexuellt ofredat dem. Efter många turer ändrades den ursprungliga brottsrubriceringen våldtäkt till olaga tvång och sedan tillbaka till våldtäkt.

Efter ett initialt procedurfel lyckades till slut åklagarna utfärda en korrekt efterlysning och en europeisk arresteringsorder kunde utfärdas.

Under måndagen sa Scotland Yard att de hade fått alla papper de behöver för att kunna gripa Assange.

Wikileaks grundare och chefredaktör tros ha uppehållit sig i sydöstra England.

Senaste nytt

Ytterligare stämning i guldtvisten

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari. Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.

Oförändrad ränta i Turkiet

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 45,0 procent. Det låg i linje med analytikerkårens förväntningar, enligt Bloombergs sammanställning.

Svenska gäng "allvarligt hot" mot Norge

Norska rikskriminalpolisen, Kripos, pekar i en ny rapport ut fem allvarliga hot mot rikets säkerhet, däribland svenska kriminella nätverk, rapporterar NRK.

SBU: Ryssland attackerar med nordkoreanska vapen

Ryssland har använt nordkoreanska robotar i flera attacker mot Ukraina – anfall som tagit minst 20 liv, hävdar Ukrainas säkerhetstjänst (SBU).