Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Assange är gripen

- 07/12/2010, 11:27 -
Assange, 39, är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i Sverige.
1 av 4

Assange, 39, är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i Sverige.

MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

2 av 4

Interpol

3 av 4

Twitter

4 av 4

Metropolitan Police

Enligt brittiska medieuppgifter är Julian Assange gripen.

LONDON. Wikileaks grundare Julian Assange har gripits av brittisk polis, uppger Sky News.

Klockan 09:30 lokal tid ska han ha gripits enligt nyhetskanalen på Twitter.

I ett uttalande från Metropolitan Police bekräftar man att Assange gripits och sitter anhållen vid en polisstation i London.

Under tisdagseftermiddagen ska han ställas inför en domstol i den brittiska huvudstaden.

En europeisk arresteringsorder utfärdades sedan svenska myndigheter efterlyst Julian Assange för påstådda sexbrott i Stockholm och Enköping i augusti i år.

De allt mer intensiva ansträngningarna för att få Assange lagförd i Sverige intensifierades i samband med att Wikileaks la ut den senaste massiva läckan bestående av cirka en kvarts miljon hemligstämplade amerikanska diplomatrapporter.

Enligt källor till Sky News grep poliser från brittiska Scotland Yard den 39-årige australiske medborgaren vid 09:30 lokal tid.

Assanges brittiske advokat, Mark Stephens, har kallat de svenska åklagarnas agerande "ett politiskt jippo" och Wikileaksgrundarens svenske advokat, Björn Hurtig, har spekulerat i att gripandet kan syfta till att kartlägga Assanges DNA.

Två kvinnor i Sverige hävdar att Assange sexuellt ofredat dem. Efter många turer ändrades den ursprungliga brottsrubriceringen våldtäkt till olaga tvång och sedan tillbaka till våldtäkt.

Efter ett initialt procedurfel lyckades till slut åklagarna utfärda en korrekt efterlysning och en europeisk arresteringsorder kunde utfärdas.

Under måndagen sa Scotland Yard att de hade fått alla papper de behöver för att kunna gripa Assange.

Wikileaks grundare och chefredaktör tros ha uppehållit sig i sydöstra England.