Om inte överåklagare Marianne Ny presenterar stark bevisning tänker den brittiska domstolen låta honom gå fri mot borgen.
1 av 5
Om inte överåklagare Marianne Ny presenterar stark bevisning tänker den brittiska domstolen låta honom gå fri mot borgen. - Foto: ANGELICA KARLSSON/Scanpix
En strimma av hopp för Julian Assange.
2 av 5
En strimma av hopp för Julian Assange. - Foto: Lennart Preiss/AP/Scanpix
Liksom den brittiska societetsdamen Jemima Khan.
3 av 5
Liksom den brittiska societetsdamen Jemima Khan. - Foto: AP/Scanpix
Bland andra den kände regissören Ken Loach har sagt sig vara beredd att betala Assanges borgensumma.
4 av 5
Bland andra den kände regissören Ken Loach har sagt sig vara beredd att betala Assanges borgensumma. - Foto: Sang Tan/AP/Scanpix
Samt den legendariske journalisten och MR-aktivisten John Pilger.
5 av 5
Samt den legendariske journalisten och MR-aktivisten John Pilger. - Foto: ROB GRIFFITH/AP/SCANPIX

Assange kan släppas

Julian Assange kan försättas på fri fot mot borgen om inte de svenska åklagarna presenterar trovärdig bevisning.


De vill betala Assanges borgen

Dokumentäragitatorn Michael Moore, filmregissören Ken Loach, den kände journalisten John Pilger och societsdamen Jemima Khan, syster till den konservative parlamentsledamoten Zac Goldsmith och tidigare gift med cricketstjärnan Imran Khan, är några av de kändisar som erbjudit sig att betala borgen med upp till två miljoner kronor åt Wikileaks nu gripne grundare, Julian Assange.

Men domaren Howard Rule avslog begäran om borgen med motiveringen att Assange skulle fly landet.

Ken Loach, som erbjöd sig att betala cirka 200 000 kronor, förklarar att han bara känner till Assange genom hörsägen, men säger:

– Jag menar att arbetet han har gjort har tjänat allmänheten. Jag menar att vi har rätt att känna till våra makthavares förehavanden.

LONDON. För Wikileaks grundare, Julian Assange, 39, har en strimma hopp uppenbarats.

Den brittiske domaren, Howard Riddle, i Westminster Magistrates Court säger att om inte svenska myndigheter presenterar hållbar bevisning mot den sexbrottsmisstänkte australiern fram till i nästa vecka kan Assange försättas på fri fot mot borgen, uppger Herald Sun.

På tisdag nästa vecka ska Assange upp i domstolen igen och då prövas frågan om borgen på nytt.

Under tisdagens förhandlingar förvägrades han borgen trots att flera mycket kända och väletablerade personer sa sig vara beredda att lägga upp pengarna på bordet (se faktaruta).

Internetaktivistens advokater säger att om Assange kvarstår i häktet kommer det försvåra deras jobb med att organisera hans försvar mot de svenska sexbrottsanklagelserna och att stävja det de misstänker är amerikanernas plan - att åtala Wikileaksgrundaren för spioneri.

Advokat Gemma Lindfield, som representerar de svenska åklagarna, säger att hon inte tycker att bevisens styrka har någon betydelse för processen att få honom utlämnad genom en europeisk arresteringsorder.

Men domare Riddle håller inte med.

– De fyra åtalspunkterna, inklusive våldtäkt, är extremt allvarliga anklagelser och om de är falska utsätts han för en enorm orättvisa om han kvarstår i häkte.

Domaren sa vidare att han "föreslår" Gemma Lindfield att om hon "framöver vill avslå borgen" bör hon vara utrustad med substantiellt bevismaterial.

/
/
Fri
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.